Andrej Babiš: O lockdown tu teď nejde

Alena Hájková

Anderj Babiš | Foto: Agrofert
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Počty nakažených prudce stoupají, proto od pondělí chce vláda v demisi přitvrdit. Jaké budou letošní Vánoce a odkud se berou aktuální čísla nakažených, řekl pro VIPosobnosti.cz Andrej Babiš.

Alarmující jsou vysoká čísla počtu nakažených. K dnešnímu dni je do více jak dvacedvatisíc lidí. To je důvod, proč vláda začala rychle jednat o možných opatření. Platná by měla být od pondělí. „Jsme ve velmi vážné situaci“,“ sdělil Adam Vojtěch na mimořádné tiskové konfereci. Ve čtvrtek chce podat vládě návrh na zrušení plošného uznávání covidových testů, což by v praxi znamenalo, že bude uznáváno pouze očkování a prodělání nemoci covid. Antigenní testy ani PCR testy budou uznávány jen zdravotnických a sociálních zařízeních. Samotesty se ruší úplně. „Doporučuji organizátorům společenských akcí, aby je přesunuli na pozdější dobu,“ dodal také Vojtěch.

„Čísla jsou opravud vysoká, ale o lockdown tu teď nejde,“ řekl pro VIPosobnosti.cz Andrej Babiš. Na dotaz magazínu, odkud je čerpají odpověděl: „Z nemocnic a podle počtu zemřelých.“  Dočkáme se tedy na Vánoce zmírnění restrikcí? „To teď nevím, řeknu vám to, až to začne klesat“, dodal Babiš pro VIPosobnosti.cz. Nejen podle Vojtěcha jsou na vině především neočkovaní lidé, které je potřeba od očkovaných oddělit, a to přes to, že odborníci tvrdí, že i očkovaní můžou být přenašeči nebo sami nakažení. Apelují tak na to, aby se naočkovalo co nejvíce lidí. Dnešní demonstraci na Staroměstském náměstí proti očkování považuje premiér v demisi za nezodpovědnou.

0