Prezident Petr Pavel otevřel Lány veřejnosti a přijal lidi z regionů

Jana Černá

Zámek Lány | Foto: Alena Šulcová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Zámek Lány byl až dosud pro veřejnost uzavřen. Petr Pavel tento barokní skvost otevřel návštěvníkům, kteří si rádi prohlédnou nejen interiér, ale také přilehlý park, palmový skleník a rybník. Nachází se v obci Lány uprostřed křivoklátských lesů nedaleko Prahy a od roku 1921 je oficiálním letním sídlem prezidentů České republiky.

 

Prezidentský pár na zámku Lány | Foto: Alena Šulcová

V prostorách zámeckého parku přijal ve středu 18. července 2024 prezidentský pár aktivní lidi z regionů. Po krátkém úvodním slovu si s nimi popovídal v prostorách zámeckého parku. Prezident se společně s manželkou zajímal o dění v jednotlivých regionech i možnostech rozvoje. Návštěvníci měli v ten den možnost si prohlédnout jak zámek, tak přilehlé prostory.

Petr Pavel se setkal také se spisovatelkou Alkou Hájkovou | Foto: Alena Šulcová

Pro zajímavost nejstarší písemná zmínka o Lánech je z roku 1392. Už tehdy zde stávala dřevěná tvrz. Ke konci 16. století obec zakoupil Rudolf II. a na místě původní tvrze nechal postavit jednoduchý lovecký zámeček v renesančním slohu, který byl v průběhu 17. století zbarokizován.

Zámecký interiér

Na konci 17. století koupili zámek Valdštejnové. Hrabě Jan Josef z Valdštejna nechal v r. 1730 zvýšit lánský zámeček o první patro. Od počátku 18. století byly Lány v držení Fürstenberků, a to až do roku 1921, kdy lánský zámek zakoupil československý stát pro reprezentační účely hlavy státu. Zámek byl mnohokrát přestavován a jeho dnešní podoba je výsledkem renovace z let 1902 – 1903.

Zdroj: Pražský hrad /Zámek Lány/VIPosobnosti.cz

1