Prezident Pavel odletěl do USA. Vystoupí v NATO, návštíví baseballový zápas

Jan Čížek

Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Prezident republiky Petr Pavel v pondělí 8. července 2024 odcestoval na pracovní cestu do USA, kde povede delegaci České republiky na summit NATO, který se bude konat ve dnech 9. až 11. července 2024 ve Washingtonu. Součástí programu je i slavnostní společenská akce k připomenutí 75. výročí založení NATO včetně večeře, kterou hostí prezident J. Biden v Bílém domě.

Foto: Letiště Praha

Společně s prezidentem republiky se jednání budou účastnit také ministryně obrany Jana Černochová, ministr zahraničních věcí Jan Lipavský a náčelník generálního štábu Karel Řehka.

V rámci dalšího programu se prezident Petr Pavel ve Washingtonu setká s vybranými členy amerického Kongresu, absolvuje setkání s představiteli předních amerických think-tanků a zúčastní se jako jeden z hlavních řečníků NATO Public Fora. Absolvuje také řadu bilaterálních jednání se členskými i partnerskými státy NATO.

Ve dnech 12. a 13. července 2024 prezident republiky uskuteční cestu do texaského Houstonu, kde se jako řečník zúčastní debaty s místními představiteli k tématu NATO a transatlantické spolupráce. Navštíví Johnson Space center NASA, povede jednání k tématu energetické bezpečnosti a setká se s představiteli Národních gard Texasu a Nebrasky, se kterými Česká republika dlouhodobě spolupracuje. Součástí programu v Texasu, kde žije největší část původní české emigrace do USA, bude také setkání s českými krajany, kteří se podílí na zachovávání a propagaci českého dědictví. Na závěr programu navštíví baseballový zápas MLB.

Pražský hrad

0