Pečená zmrzlina. Osobnosti v Obecním domě neodolaly pokušení. Sapíka nepustili z nemocnice

Jana Černá

Osobnosti v Obecním domě | Foto: Pavel Gwužd
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Secesní perla Prahy hostila známé tváře. V restauraci se podávala pečená zmrzlina zapečená v briošce. Frozen Bliss přišel ochutnat Rey Korantng, doc. Karel Havlíček, doc. Jan Měšťák, Zdeněk Barták, Miloš Schmiedberger a Bohuš Matuš.

Prezident asociace kuchařů Miroslav Kubec a šéfcukrář Jiří Matějíček | Foto: Jaroslav Hauer

Než se známé tváře pustily do ochutnávky , provedla je spisovatelka  a produkční této akce Alka Hájková krátkou historií tohoto místa: Secesní perla Prahy, stoji na místě, kde býval kdysi příkop. Ten byl součástí středověkého opevnění oddělující Staré Město od Nového. V roce 1380 v sousedství brány vznikl Králův dvůr. Tento areál nechal vystavět král Václav IV. syn Karla IV. jako městskou rezidenci a sídlo českých králů. V lednu 1912 byl na místě bývalého Králova dvora slavnostně otevřen Obecní dům „Protože rozpočet byl výrazně překročen, říkalo se Obecnímu domu ‚Dům u zakopaných miliónů‘.

Kavárna Obecního domu | Foto: Obecní dům

Ulice Na příkopech – Příkopy – Graben patřily bohatým pražským Němcům. V 19 st. zde měli v dnešním Slovanském domě kasino, vznikaly zde první pasáže a obchodní domy. Oproti tomu ulice Národní třída byla česká.Ulice Hybernská sloužila jako tepna mezi Prahou a Kutnou horou – kde se těžilo stříbro a tudy se přiváželo k Prašné bráně, která je pozůstatkem gotického obranného systému Starého Města a dodnes připomíná, že tudy vedla významná obchodní cesta. Dne 28. října 1918 se zde psaly dějiny Československa – vyhlášení samostatnosti.

Pečená zmrzlina pro mlsné jazýčkky tak, jak ji neznáte v rukách Zdenka Bartáka | Foto: Pavel Gwužd

My jsme v jedné z nejkrásnějších secesních restaurací v Evropě. Nejen zde, ale i vedle v kavárně se scházely významné osobnosti napříč profesemi. Cateringová firma Vyšehrad 2000 tady již desítky let připravuje pro své hosty gastronomické lahůdky mezi které patří i vlastní výroba zmrzliny. Ta se připravuje denně čerstvá a je hotová za 15 minut. Zákazníci si ji můžou sníst jak tady, tak si ji můžou odnést v termo krabičce domů nebo do kanceláře.

Pokušení neodolal ani Karel Havlíček | Foto: Jaroslav Hauer

Vyrábí se zde 25 druhu zmrzlin a každý den tady najdete jinou nabídku 6 zmrzlin. Všechny ovocné příchutě jsou sorbety, a tedy jsou bez laktózové. Dnes můžete také ochutnat sorbety – moruše, mango, jahoda zmrzliny – studentská pečeť, vanilka, pistácie.

 

Pečená zmrzlina – Frozen Bliss / Foto: Obecní dům

„Moc děkujeme za pozvání, Natálka si zmrzku moc užila,“ řekl s nadšením Bohuš Matuš. Nápad pečené zmrzliny si pochvaloval také Karel Havlíček. „Rád chodím na akce, které připravuje paní Hájková. Dnes jsem kvůli zmrzlině utekl na chvíli ze sněmovny,“ řekl Karel Havlíček. „Ochutnal jsem nejen pečenou, ale kornoutkovou zmrzlinu. Je to zajímavý nápad,“ řekl moderátor Rey Koranteng, který zde moderoval právě Alce Hájkové křest podcastových rozhovorů. Skladatel Zdeněk Barták při ochutnávce zmrzliny už přemýšlel nad letní akcí Sokola, ke které složil velmi hezkou hudbu. Na konci léta čeká skladatele oslava narozenin. „Zatím je to pro mě ještě daleko“. Ani fotograf Miloš Schmidberger nešetřil chválou: „Skvělý nápad, noblesní akce. Dnes dát takovou sešlost dohromady je náročné. To si ta zmrzlina snad ani nezaslouží,“ řekl s humorem. Jeho slova fotografovi potvrdila právě producentka Alka Hájková.

Jan Pirk, Jiří Adamec, Libor Kment, Karel Vágner, Jan Čenský a Alka Hájková. Flesh křest | Foto Jiří Gabriel

 

 

„Pozvala jsem také například Zdeňka Mahdala, Jana Čenského. Oba ale zahajují festival ve Zlíně. Felix Slováček musel odjet hrát na pohřeb kamarádovi z tenisu a Michal David odletěl pracovně na Tenerife.Bohužel na poslední chvíli se omluvil i Jaroslav Sapík, kterého čeká v nemocnici náročnější zákrok,“ dodala organizátorka akce. Dát dohromady takovou plejádu lidí není jednoduché. Spolupracuji s lidmi, řekla bych, první kategorie, a to jsou osobnosti časově vytížené. Pro mě to byl krásný zážitek a já jim všem děkuji, že dorazily. Obecní dům je skvost sám o sobě a gastronomie je zde jedinečná. Máme být nač hrdí,“ dodává Hájková.

0