Olda Havránek nebyl jen řidičem Karla Gotta. Jaký byl jejich vztah?

Autor: Alena Hájková

Olda Havránek s Karlem Gottem | Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Přidat na Seznam.cz

Před čtyřmi lety v červnu zpěvákovi Karlu Gottovi odešel velký kamarád, řidič Olda Havránek. Provázel ho na cestách i životem padesát let. Byl vždy přesný a obětavý. Vůči Gottovi velmi disktrétní. Co je oba pojilo a před čím zpěváka varoval?

Jeho odchod byl pro Karla Gotta bolestný, protože prožili společně na cestách krásné chvíle a během života zažili hodně legrace. Jejich vztah byl i příbuzenský, protože Havránek se oženil s Gottovou sestřenicí Hankou. Olda byl společenský člověk, uměl pobavit a fanynky ho měly rády, protože jim občas spiklenecky pomohl přiblížit se k Mistrovi.

Zpěvák tak tehdy ztratil jednoho ze svých nejbližších kamarádů. Na koncerty ho dovezl Olda Havránek vždy včas a bez nehod. „Trochu nám začal vadit bodový systém“, zavzpomínal kdysi pro VIPosobnosi.cz Havránek. „Karel spěchal, aby byl vždycky všude včas, což nebylo pokaždé úplně jednoduché“. Jako Gottův řidič najezdil více jak půldruhého milionu kilometrů. Nejvíce pozornosti oba vzbudili ve stříbrném Berlingu. Gott takové auto potřeboval, protože v něm převážel nejen obleky, ale po koncertě i dary a květiny, které by se do menšího auta stěží vešly. O tom, že byl jako řidič profesionál svědčí i to, že Gotta přivezl na různé akce občas už i před zahájením a po skončení Mistr nasedl do vyhřátého a perfektně vyčištěného auta, ve kterém o rozhovory, vtipy i dobrou zábavu nikdy nebyla nouze.

Olda Havránek byl ale především zpěvákův velký kamarád a důvěrník. Byl jediný, kdo s Gottem strávil o samotě spoustu času, ale také patřil mezi ty, kterým se zpěvák svěřil se svými důvěrnostmi. Nikdy Mistra a svého chlebodárce nepodrazil. Za to si Gott velmi cenil, a tak měl nejen jeho plnou důvěru, ale dostával o zpěváka pro svá vnoučata vždy milé dárky.

„Mrzí mě, že mě Karel jednou v životě neposlechl“, postěžoval si před lety řidič. „Myslel jsem to s ním tehdy dobře, ale on měl svoji hlavu“. Havránek byl také tajnou spojkou mezi zpěvákem, jeho kamarády a fanoušky. Na koncertech a akcích dostával pro zpěváka různé dary a vzkazy, které vždy korektně Gottovi předal a vše vyřídil. Oba byli v mládí také velcí šibalové, takže o zábavu a holky bylo postaráno. Havránek byl nejen skvělý řidič, ale také pianista. A to v dobách, kdy Gott zpíval v kavárně Alfa, on si vydělával peníze hrou na piano.

Úmrtí Oldy Havránka, který podlehl rakovině kostí zasáhlo i jeho kamarády a přátele. Naposledy se ve společnosti objevil Olda Havránek na 75. narozeninách Karla Vágnera. Karel Gott všechny své kamarády vždy velmi velkoryse podporoval. V roce 1997, když také na rakovinu hrtanu umíral pianista Rudolf Rokl, jezdil za ním do nemocnice a bylo znát, že jeho lidskost vůči přátelům má obrovský rozměr.

Poté, co byl zcela vyměněn management Karla Gotta se Havránek stáhl do ústraní. Odchod od zpěváka nesl velmi těžce. Přesto vždy v pátek, když jel na kontrolu do Motola „skočil“ za Gottem na Bertramku, aby mu přivezl něco dobrého na zub. Takhle si svého přítele i pána hýčkal. Gottův řidič před šesti lety onemocněl nejprve rakovinou hrtanu. Tady se mu zpěvák stejně jako pianistovi Roklovi snažil najít nejlepší podporu, před nedávnem ale nemoc u Havránka propukla podruhé. Tentokráte zněla diagnóza rakovina kostí.

Také u Karla Gotta byla později diagnostikována rakovina. Mistr přesto, že sám byl už nemocný, užíval antibiotika, měl potíže s dýcháním, Oldu Havránka v pátek navštívil v sanatoriu Na Pleši u Mníšku pod Brdy, což pro něj byl před odchodem na obláčky ten největší dárek. Jeho kamarád a šéf, Karel Gott přežil Oldu Havránka o dva roky.

0