Karel Havlíček: Indická kuchyně je pro mne úžasná, naprosto rozmanitá a barevná

Jana Černá

Foto: Mirek Malec
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Byznysmen a politik Karel Havlíček se stal nedávno jedním z kmotrů knihy Z jeepu do rikši, barevná vůně Indie, kterou napsala Alka Hájková. Společně se svými dětmi navštívila Zlatý trojúhelník Indie, Goa a hlavní město Dillí, ze kterého pochází. Čtenáři v poutavé knize nahlédnou i do života maharádžovské rodiny.

Maharádžovská rodina | Foto: kniha Z jeepu do rikši, barevná vůně Indie

Na cestě prožívají krásné chvíle ve světě, který je jim blízký, protože v něm mají společné kořeny. „Mimo jiné bylo pro nás exkluzivním zážitkem opětovné setkání s našimi nejbližšími, maháradžovou rodinou, princeznou z Nabhy, paní Jeet a jejím celosvětově úspěšným manželem,“ říká Alka Hájek„Úžasné jsou nejen památky, ale i klid, který ze sebe Indové vyzařují. Kubík se tady zamiloval do indické kuchyně, která je zároveň zážitkem i alchymií.“

Jižní Goa | Foto: Z jeepu do rikši, barevná vůně Indie

Slavnostní křest knihy se konal v restauraci Five Rivers Indian Kitchen and Bar na Praze 1 za účasti mnoha zajímavých a významných hostů. Mezi hosty se objevil Michal David, Jan Měšťák, Jan Pirk, Zdeněk Barták, Adriana Sobotová a další. Celý křest uváděl a moderoval Zdeněk Mahdal.

Rád chodím na akce své kamarádky Aleny“, říká Karel Havlíček. „Mám rád cestování a za svého života v podnikání jsem si ho hodně užil jako šéf průmyslového holdingu. Exportovali jsme do 90 zemí světa, takže jsem většinu z nich i navštívil, v podstatě co 14 dní jsem byl v nějaké destinaci a bylo to skutečně všude od Afriky, Asie, Latinské Ameriky, Severní Ameriky…, bylo toho hodně. V Indii jsem byl mnohokrát, navštívil jsem Mumbai, Dillí, Kalkatu, Madras, Bengalúr i další města.

Místní kuchyně je pro mne úžasná, naprosto rozmanitá a barevná. Tam jsem pochopil, co je to vlastně vegetariánská strava. Nejsem tedy vegetarián, ale v Indii zjistíte, že ti vegetariáni mají pestrou stravu, takže ani nevíte, že to je vegetariánské jídlo. Mám indická jídla hrozně rád, ale samozřejmě je nemůžete mít pořád“, dodává s úsměvem.

Obálka knihy | Miroslav Ferdinand

Kniha čtenáře seznámí s kulturním a historickým dědictvím Indie, jejími tradicemi, hodnotami i životní filosofií. Autorka přibližuje Indii pohledem člověka, který má k této zemi hluboký osobní vztah. Zároveň nabízí autentický pohled na její současnou krásu a rozmanitost. Čtenáři nahlédnou také do světa královské rodiny a objeví kouzlo indické kuchyně.

Více o knize: aos-knihy.cz

Zdroj: kniha Z jeepu do rikši, barevná vůně Indie | Nová Večerní Praha