Karel Gott nám nabízel jen dvě možnosti, vzpomíná na spolupráci Pavel Větrovec

Autor: Alena Hájková

Pavel Větrovec, Karel Gott | Foto: se souhlasem Pavla Větrovce
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

O Karlu Gottovi je známé, že byl profesionál každým krokem. Nikdy nic nenechal náhodě. Na vystoupení se pečlivě připravoval nejen on, ale také jeho muzikanti. Jak na spolupráci vzpomíná pianista Pavel Větrovec?

Od počátku své kariéry spolupracoval Karel Gott s bratry Štaidlovými. Jiří zpěvákovi napsal nádherné texty. Hudbu nejen k písním Karla Gotta skládal Ladislav. Ten také vedl a dirigoval orchestr, který zpěváka doprovázel nejen v tehdejším Československu, ale i ve světě. V roce 1989 předal na koncertě v Lucerně Ladislav Štaidl taktovku Pavlu Větrovcovi. A to u příležitosti 50. narozenin Karla Gotta.

Láďu Štaidla vystřídal v roli šéfa kapely pianista Pavel Větrovec. „Všichni byli od samých začátků spolupráce s Karlem schopnými profesionály, kteří přesně věděli, co a jak mají hrát. Mým úkolem bylo domluvit se s ním na repertoáru, připravit notový materiál, který musel být v absolutním pořádku. To znamená, že se rozdají noty a hraje se. Muzikanti neměli problém s tím, že by něco nezvládli zahrát. Prostě se hned, jelo‘. Nebyl důvod k nějakému dlouhému zkoušení a debatám. Když jsem byl kapelníkem, pravidelně jsme se s Karlem scházeli, poslouchali a vybírali muziku a na základě toho si říkali, jak to celé bude dál vypadat. Karel byl a je v přípravách velmi pečlivý. Pořád nám vyčítal, že nejsme k dispozici, že jsme na chalupách či Bůh ví kde. On byl ten motor, který nás popoháněl, nutil k práci.
Měli jsme dvě možnosti. Buď splňovat jeho náročné požadavky, nebo odejít. Jiné řešení nebylo. Že by někdo někoho něco za pochodu učil, to nebylo. Ať jsme hráli kdekoliv. I když drobné výkyvy tady byly. Někdy člověku něco sedne víc, něco méně, podle toho, v jaké je zrovna kondici, ale ta určitá laťka se tam vždycky zachovala,“ popisuje spolupráci s Gottem v knize Tanec mezi Mistry Pavel Větrovec. Pianista zpěváka doprovázel do poslední možné chvíle.

0