Karel Gott 85. Dodnes mám schované kapesníky zmuchlané a prolité slzami, vzpomíná Zdeněk Barták

Alka Hájková

Karel Gott a Zdeněk Barták | Foto: se souhlasem Zdeněk Barták
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

„No, ono vzpomínat na takového umělce a hlavně hodného, vzdělaného a milého člověka je pro mě ještě stále velmi bolestivé. Ale než jsem měl možnost se s ním setkat poprvé osobně, uteklo ještě hodně vody,“ vzpomíná na Karla Gotta skladatel Zdeněk Barták v knize KAREL-Příběhy z Trezoru.

Král Karel | Foto: z knihy Karel-Příběhy z Trezoru

„Začali jsme se scházet na Bertramce a vybírali písně na novou desku s názvem Karel GOTT 95‘. Z mých skladeb si Karel vybral dvě písně, a to skladbu Dívka z reklam a známou píseň Všem láskám svým stloukám kříž, obě s textem Karla Šípa. Celá tato nová deska se rodila přes prázdniny a my jsme ji nemohli dát kvůli dovoleným do kupy. Hudbu jsme měli, ale volali jsme textaře. Například Eda Pergner – bude až za 10 dní, Pavel Větrovec, který to měl v září točit – byl na houbách… Prostě nikde nikdo. Zoufalý Karel řekl: „My tu desku snad nedáme dohromady…“ Ale dali jsme ji dohromady a já jsem tak dostal svoji první šanci spoluprodukovat LP desku Karlu Gottovi. A ještě mi Mistr nabídl tykání…Záhy nato jsem dostal od Karla ještě jednu šanci, a to spoluprodukovat jeho LP Zázrak vánoční, kam jsem mu také složil dvě nové písně.

Nejdelší, nejsmutnější koberec z lásky a díků | Foto: Alka Hájková

To, co se potom stalo, mě určitě stejně jako každého hodně zasáhlo. Myslím si, že takového v pravém slova smyslu Mistra, zpěváka, umělce a džentlmena už těžko budeme v naší umělecké branži mít. Odešlo s ním něco nenahraditelného. Něco, co se jen těžko popisuje.

Když jsem šel Karlovi na pohřeb, vzal jsem si pro jistotu dva kapesníky, prolil jsem je oba slzami a možná to můžete brát, že jsem blázen, ale mám je oba dva z té kapsy, zmuchlané a prolité slzami za Mistra a kamaráda, dodnes schované… Karle, děkuji.“

Zdeněk Barták

skladatel

 

Úryvek z knihy KAREL - příběhy z Trezoru

0