Jan Čenský slaví 60. VIP osobnosti přišly s dárky i gratulacemi. Kdo byl mezi prvními?

Autor: Jana Černá

Jan Čenský | Foto: Milan Ležák
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Jan Čenský slaví 1. května 60. narozeniny. Herec a moderátor je velmi společenský a přátelský člověk, který nezkazí žádnou legraci. S jakými dárky a gratulacemi přichází svému kamarádovi a kolegovi popřát VIP osobnosti?

Jako svoji profesní dráhu si Jan Čenský zvolil nejprve sport. Život ho ale nakonec zavál do herecké profese, ve které ztvárnil mnoho nezapomenutelných rolí. Později se začal věnovat také moderování prestižních společenských akcí. To ho přivedlo na vrchol profesionality.

Václav Vydra a Jan Čenský na křtu knihy Tanec mezi Mistry | Foto: František Jirásek

Charismatický, vytrvalý, ale i aristokratický. Takový je herec a moderátor Jan Čenský. Právě role urozených princů a králů mu „předurčila“ slušné chování nejen ke svým královským rodičům, ale také dvořanům. Tyto vlastnosti si oslavenec přenesl i do života. Jak sám říká, výchova, ale i vzory začínají u rodičů. A na ty je právem pyšný. Letos oslavil 90. narozeniny jeho otec. „O víkendu nás čeká rodinná oslava. Táta je pořád neuvěřitelně vitální“, pochlubil se syn Jan magazínu VIPosobnosti.cz v rozhovoru Oslavenec Jan Čenský. Na vrcholu budu, až zaklepu bačkorama.

Moderátor  se také aktivně věnuje sportu. Jak sám říká: „Miluju adrenalin na všechny způsoby.“ Let na rogalu je jedním z nich. Tento zážitek si splnil již v seriálu Dlouhá míle, kde hrál úspěšného atleta po boku Svatoslava Skopala. „Chtěl jsem dělat sport, atletiku a reprezentovat republiku v běhu. Do 18 let jsem tomu obětoval vše. Pak se to vše zvrtlo. Stal se ze mě herec, ale nelituji toho,“ vypráví Jan Čenský. Do role běžce ho obsadil Jiří Adamec, který s ním spolupracoval již na seriálu Zkoušky z dospělosti. A co mu přeje k významnému jubileu režisér, který Jana Čenského objevil na konzervatoři v Praze? „Ať je zdravý on i jemu blízcí a milí, daří se mu stále tak, jak se mu dařilo do šedesáti. A že nechápu, že už i tenhle kluk má šedesát,“ povzdechl si Adamec nad věkem oslavence, kterému při natáčení seriálu z prostředí gymnázia tehdy bylo oněch 18 let.

Společně se spolu více než 20 let potkávali při realizaci soutěže Miss ČR, kterou Jan Čenský po celou dobu její existence moderoval. Jedním z porotců byl český Robert Redford, kardiochirurg profesor Jan Pirk. Honza Čenský je naštěstí zdravý a srdeční problémy trápí spíše jeho fanynky než moderátora. A tak jsou s panem doktorem Pirkem především kamarádi. Ani on nezapomněl na gratulaci. „Honzo, do té druhé poloviny ti přeji hlavně hodně štěstí, lásky a spokojenosti.“ Oba jmenovce před mnoha lety spojila nejen krása, ale také láska ke sportu. Jsou členy komise olympijského výboru.

Jan Čenský, producentka Alka Hájková | Foto: František Jirásek

Ke sportu i kráse má blízko také další z gratulantů, renomovaný plastický chirurg, Jan Měšťák. A to doslova. Také on byl jedním z porotců v soutěži Miss České republiky. Do redakce nám poslal tento vzkaz: „ Milý Honzo, dovol mi Ti popřát k Tvému významnému životnímu jubileu vše nejlepší. Ještě bych Ti rád sdělil jedno velké poznání, které jsem učinil během našich setkání. Velikost člověka není dána tím, čím je, jaké má funkce a tituly, jak úspěšný je herec, ale tím, jak se chová a jak jedná, jak je skromný a kolik má v sobě pokory. A právě všemi těmito ryzími vlastnostmi jsi, milý Honzo, obdarován jako málokdo jiný. To není pouze moje domněnka, ale téměř všech, kteří Tě dobře znají. Takže do dalších let Ti přeji, abys zůstal stejný pro nás všechny, kteří Tě mají tolik rádi. A předem jsem si jist, že to nebude nikdy jinak!“

Čerstvý šedesátník, Jan Čenský se ve své profesní dráze herce a moderátora setkal se stovkami zajímavých lidí. Někteří z nich zůstali jeho přáteli. Jedním z nich je jeho dlouholetý kamarád a majitel Divadla Broadway, JUDr. Oldřich Lichtenberg. „Honza si v životě splnil jisté své sny, je úspěšný, plný energie a jeho diář je nabitý k prasknutí. Takže mu přeji to nejdůležitější – zdraví a zase zdraví. A také jemu i nám všem – ať už je zase normálně.“ Právě v tomto divadle účinkuje herec v novém muzikálu Láska nebeská. Ztvárňuje v něm roli tatínka, který shodou okolností i tady slaví narozeniny. „Tatínku, krásný narozeniny! Už ať si spolu zahrajeme, protože divadlo si určitě přeješ taky! Pamatuju si, když jsme se spolu v maskérně na natáčeni viděli poprvé a můj dojem se od té doby  nezměnil – slušný člověk, co přistupuje k práci poctivě. Jo a oslav to lépe než v naší nove hře Láska nebeská,“ přeje oslavenci jeho muzikálový syn, Milan Peroutka. Dalším, kdo se rád připojil ke gratulantům, je zpěvák Bohuš Matuš. „Panu Čenskému bych popřál, aby zůstal co nejdéle tím klukem a princem, kterého jsem vždycky obdivoval.“

Jako poslední přicválal se svojí gratulací na koni Václav Vydra. „Mrzí mě, že se s Honzou vídáme vždycky jen při zkouškách. V samotné hře už se jen alternujeme,“ posteskl si oblíbený herec. „Přál bych si, abychom se zase brzy sešli při nějaké práci. A kdyby se nudil, srdečně ho zvu k nám na statek“, popřál originálně milovník koní dnešnímu oslavenci. Přesto, že narozeniny slaví herec a moderátor v rodinném kruhu až o víkendu, dárky a gratulace přijímal už několik dní předem.

Mezi prvními gratulanty byl kocour Mikuláš a cukrárna Saint Tropez | Foto: Alena Šulcová

Jak sám sebe vidí oslavenec a na co se v životě ještě těší? „Nejprve bych rád všem moc poděkoval za milá přání a dárky. A jaký jsem? Jako Býkovi se mi občas zatmí a pak toho lituji. Také jsem netrpělivý. A těším se, že budu zase hrát a ke stáří cestovat.“ Těší se čerstvý šedesátník Jan Čenský.

0