Čeká nás asi obnova uličních výborů, říká Ladislav Jakl

Alka Hájková

Ladislav Jakl | Foto: IVK
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Problém s bankami teprve začíná a čeká nás asi také povinné nošení správných odznaků na klopách. Za co by nového prezidenta Ladislav Jakl nějak extra nemučil, proč by jeho správní fandové měli zajet do KLDR, proč bývalý tajemník hájí Václava Klause ? Nejen o těchto tématech v rozhovoru pro VIPosobnosti.cz.

Pane Jakle, máme za sebou první velkou letošní demonstraci. Vláda má ve sněmovně většinu a si kapr svůj rybník nevypustí. Co by se muselo stát, aby současná vláda v čele s Fialou odstoupila?

Co by se muselo stát? To je celkem jasné už řadu měsíců. Současná vláda skončí v momentě, kdy jeden z důležitých koaličních partnerů (piráty nepočítám) vyhodnotí společenskou situaci tak, že účast ve vládě je pro něj politicky nevýhodná, že ho zatěžuje a zhoršuje vyhlídky jeho politické budoucnosti. Obvykle to bývají lidovci. V ten moment tenhle koaliční partner stáhne z vlády své ministry a vyvolá hlasování o nedůvěře. Opozice se přidá, nedůvěra bude vyhlášena a vláda pak musí podat demisi. Poté přijdou předčasné volby, nebo rekonstrukce vlády na jiném půdoryse.

A důležité slovo u toho bude mít prezident republiky. Kdy a jestli vůbec se něco takového stane, to nyní nelze říci, a ani to není moc aktuální. Ve společnosti nepřevládá jasně vyhraněná cílevědomá část občanstva, která by po takové změně volala. Za těchto okolností je pro každého člena vládní koalice každý den dobrý a vládní politici necítí žádný citelný tlak veřejnosti, aby z toho vyvodili závěr, že jim účast ve vládě víc škodí, než prospívá. Zatím evidentně mnohem víc prospívá.

Na demonstraci se objevil děkan Národohospodářské fakulty Miroslav Ševčík, který patří do okruhu lidí kolem Václava Klause. Jak vnímáte tuto nejen mediální kauzu?

Já tedy nevím, že by docent Ševčík patřil do nějakého okruhu lidí kolem prezidenta Klause. Ani nevím, jak je takový „okruh“ definován. V každém případě je vůči panu docentovi nyní vyvíjena šikana jen pro názor, jen pro účast na demonstraci. Ničeho jiného se totiž nedopustil a ani není nijak vyšetřován. Svého času tu jiný docent demonstroval s nápisem „Katolická buzna“ a nikdo se nepohoršoval. Chování některých dnešních aktivistických studentů se velmi podobá studentským úderkám, které prováděly na vysokých školách čistky v padesátých letech.

Jednou z definicí je, že Miroslav Ševčík obdržel Výroční cenu Institutu Václava Klause za to, že vychoval tisíce nových ekonomů a odborníků a navštěvuje jeho besedy. Je podle vás jeho odvolání reálné?

Myslím, že naše soudobá skutečnost v mnohém překonala i leckteré hodně divoké představy. Reálným se tak může stát už skoro vše. Po jeho případném odvolání bude hned následovat obnova uličních výborů, které začnou kontrolovat správnou výzdobu v oknech a povinné nošení správných odznaků na klopách.

Když už jsem zmínila Václava Klause, na inauguraci nového prezidenta Pavla bylo vidět, že mu bývalý prezident příliš nefandí. Podle médií byl jeho „potlesk“ velmi vlažný, téměř žádný.  Vy, jako jeho bývalý tajemník víte, co tím naznačil?

Já velmi nerad vykládám gesta, činy, kroky jiných. To byste se musela zeptat přímo Václava Klause. Ale neřekl bych, že „vlažný potlesk“, jak tomu říkáte, by byl výrazem toho, že novému prezidentovi nefandí. Byla to reakce na ten konkrétní inaugurační projev, který, bohužel, nenesl žádný silný obsah. Ale přetřásání kvality potlesku v našich médiích mě vede k myšlence, zda by ti správní fandové nového prezidenta nezajeli do KLDR a nesehnali tam nějaký návod na správné ovace milovanému vůdci.

Pan Klaus byl také zvolen prezidentem a určitě by zaznamenal, pokud by mu někdo nezatleskal. A z pohledu etikety, nadhledu by byl potlesk na místě, ne?

Byli tu vysocí ústavní činitelé, kteří v průběhu prezidentských projevů demonstrativně odcházeli ze sálu. To asi požadavky na etiketu splňovalo. Tak raději připomenu toto: Pokud potleskem například vítáme, jde o zdvořilostní gesto. Po politickém projevu není potlesk projevem bontonu ale výrazem souhlasu s obsahem.

Také nový prezident má za sebou řešní prvního dilema, a to podpis sporné valorizace důchodů. Vyřešil ho šalamounksy, vlk se nažral… Ať rozhodne soud. Co tento přístup signalizuje?

Je to alibismus, snaha zalíbit se různým skupinám veřejnosti. Ale za to bych ho nějak extra nemučil, každý politik zvažuje, kterým krokem koho naštve a koho uspokojí. Zajímavější je formální stránka věci. Pokud prezident podá ústavní žalobu, jak slibuje, stane se účastníkem řízení. Bude při jednání Ústavního soudu označovat za protiústavní svůj vlastní podpis? Trochu bizarní představa, že?

Půjde prezident, který působí klidně, atraktivně, na ruku současné vládě a bude tím, který dokáže mistrně kličkovat, aby nemusel nic rozhodovat?

Takovým stylem se dá přežít maximálně několik týdnů. Přijdou vážné zkoušky, u kterých se bude muset vybarvit.

Začínají krachovat světové banky, lidé vybírají své úspory. Je obezřetnost, strach na místě?

To je velké téma, ale chcete-li jednoduchou odpověď, pak musím odpovědět, že ano. Důvody k obavám tu jsou. Naše část světa svou nesmyslnou regulací ekonomiky a fanatickým bojem s podnebím natolik prodražuje výrobu čehokoli, že lidem začínají docházet peníze a ztrácejí schopnost splácet bankám úvěry. Banky se tím nutně dostávají do potíží. Nemyslím, že problém je zažehnán, spíše teprve začíná.