Václav Klaus o Gottovi: Stal se jednou z „výstavních značek“

Autor: Václav Klaus

Karel Gott, Václav Klaus 2009 | Foto:Hrad.cz
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

K Mistru Karlu Gottovi se vyjadřují osobnosti napříč společenským životem. Je jí také prezident Václav Klaus, který se znal se zpěvákem osobně. Při příležitosti 70. narozenin umělce na Hradě vyznamenal.

Václav Klaus k úmrtí Karla Gota

Karel Gott byl fenoménem české i evropské hudební scény, jeho hlas i ohlas ve společnosti přesáhly oblast hudby i hranice naší země. Stal se všeobecně vnímaným symbolem doby, v níž několik generací až do současnosti u nás žilo. Nespoléhal se pouze na svůj talent, celý život na sobě velmi pilně pracoval. Byl příkladem vzácné profesionality. Ve svém oboru se stal jednou z „výstavních značek“ naší země ve světě a jako jeden z mála českých umělců se v zahraničí v posledních desetiletích úspěšně prosadil.

I přes svůj věk a vážné onemocnění veřejně vystupoval téměř až do posledních dnů svého života. Jeho písně s námi zůstanou po mnoho let. V tomto smyslu od nás Karel Gott neodchází. Jsem rád, že jsem v roce 2009 jako prezident republiky udělil Karlu Gottovi státní vyznamenání. Byla to do jisté míry i moje forma poděkování za to, že mne jeho písně provázely v průběhu celého mého dospělého života. Dobře se pamatuji na to, že jsem ho prvně viděl v roce 1959 v pražské taneční kavárně Vltava, kde nás tehdy oslňoval svou písní „Oči má sněhem zaváté“.

Zdroj: Institut Václava Klause

0