Gottovy divoké devadesátky. Spory ve smlouvách nebyly výjimkou, vzpomíná zpěvákova hospodyně z Jevan

Jana Černá

Karel Gott | Foto: Jakub Ludvík
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Rok 1989 byl pro Československo rokem zlomovým. Karel Gott v něm 14. července oslavil 50. narozeniny koncertem v Lucerně. Přichází slavné ‚devadesátky‘, které se nevyhnuly ani Mistrovi. Na to, co se kolem zpěváka dělo, zavzpomínala do úspěšné knihy KAREL – Příběhy z Trezoru zpěvákova hospodyně Blanka Francová i syn klavíristy Rudolfa Rokla.

V kultuře se začíná podnikat a mluví se o tom, že konkurence je zdravá. Proč ne? Toto tržní hospodářství má jednu malou nevýhodu, a to, že šanci mají ti umělci a orchestry, o které je zájem. Tedy ti, kteří si na sebe sami vydělají. Dřív se to řešilo tak, že státní monopolní agentura ze zisků umělců, kteří prosperovali, mohla dotovat něco nového, co vznikalo. Například vážnější žánry a festivaly populární hudby anebo folklórní skupiny spřátelených států. A tak tedy musíme jen doufat, že se lidem bude dařit dobře. První, co si odepřou, je kultura. Musíme věřit, že lidé nebudou řešit jen ekologické a ekonomické problémy, ale budou se chtít zase bavit, navštívit koncerty, divadla atd.“ Tato nadčasová a dnes velmi aktuální slova pronesl zpěvák v roce 1990. Dnes se situace opakuje. Jak nadčasové.

Gottova hospodyně Blanka Francová | Foto: kniha KAREL-Příběhy z Trezoru

„Seznámili jsme se v době, kdy jsem byla zaměstnankyní posledního nájemníka vily v Jevanech, a to před narovnáním smluvních vztahů s Narexem a Karlem Gottem. Smlouvy se anulovaly a pan Gott se stal opět vlastníkem této nemovitosti. Vila byla po smrti jeho rodičů z různých důvodů několikrát prodána. V době, kdy byly ukončeny spory ohledně chyb ve smlouvách a pan Gott od této firmy opět přebíral dům zpátky, jsme se setkali a řešili, kdo se bude o vilu starat. Chtěl, aby v ní byl někdo, kdo ji zná a byl přítomen i u některých stavebních úprav. Požádal mě, abych mu s chodem vily pomohla, a tak vznikla naše spolupráce,“ vypráví Gottova hospodyně z jevanské vily paní Blanka Francová.

DJ Patrik Rokl s autorkou knihy KAREL-Příběhy z Trezoru | Foto: Pavel Gwužd

„Není tajemstvím, že osmdesátá i devadesátá léta byla podnikatelsky docela divoká, takže ani prodej vily nebyl bezproblémový. Dokonce z ní záhadně zmizel starožitný nábytek. Pan Karel k ní pak už neměl takový vztah. Posledním vlastníkem v čase naší spolupráce byl podnikatel Jan Moťovský, který z domu vybudoval Muzeum Gottland. V provozu bylo jen pár let, protože jeho majitel záhadně zmizel. Paní Moťovská dům prodala a Karel se už do něj nikdy nevrátil.“ dodává hospodyně. Co vše s Mistrem ještě zažila dál vypráví v knize KAREL – Příběhy z Trezoru.

Obálka knihy | Foto: Jakub Ludvík

O těchto divokých letech vypráví také syn Gottova pianisty Patrik Rokl. Vrací se zde do časů, kdy byl Discoland na vrcholu, navštěvoval ho jak jeho táta, tak právě Karel Gott. „Slavnostní zahájení provozu Discoland Sylvie bylo bombastické, 10. dubna 1992 v něm byla hlava na hlavě. Přivedl jsem do něj rodiče i svého kmotra Karla. Ivan Jonák ho hned představil své mamince. Ivan počítal s různorodou klientelou, proto fungování svého podniku rozdělil do dvou etap…,“ vypráví DJ Patrik Rokl.

Více se dočtete již v knize, do které poskytly své osobní příběhy například Karel Vágner, Oldřich Lichtenberg, Václav Hudeček, Kristián Kodet a další kolegové a přátelé Mistra, který zde zanechal nesmazatelnou stopu.

Kniha KAREL - Příběhy z Trezoru

3