Co vše obnáší profese letušky a jak získat tuto atraktivní profesi?

Pro VIPosobnosti.cz exkluzivně letuška Nora Stříbrná

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Práce letušky soukromých společností je především prestižní záležitostí. Předností je přirozená elegance, jemný smysl pro humor, všeobecná znalost světového dění, minimálně jeden světový jazyk, přirozené sebevědomí, flexibilita, morální etika, perfektní vystupování. Jaké to je obsluhovat v oblacích Armániho a jiné VIP osobnosti?

Kromě luxusního, originálního života naplněné exotickými cestami a poznáváním se zajímavými lidmi, důležitým aspektem této práce je rovněž důsledný training a následně složené zkoušky nouzových a naléhavých plánovaných i neplánovaných přistáních jak v souši tak na vodě, včetně administrace první pomoci, které se u každé společnosti konají každoročně a jejichž zkoušky jsou velmi přísné. Týká se to například perfektní znalosti základních pravidel pro přežití jak v poušti tak v Antarktidě, znalost přístrojů na palubě (kyslíkové bomby, hasící přístroje)celkové znalosti týkající se požáru, dále celková psychologie, komunikace s euforickými a panickými pasažéry, jak řešit strach i případné úmrtí, porod, umělou masáž srdce – oživování, mdloby, základní znalosti první pomoci, jak řešit únos letadla, to vše je zahrnuto v přísných doktrínách komerčních každoročních testů. Kromě toho, zkoušky jsou prováděny ve skutečných trenažérech, kdy je skutečný oheň, kabina je skutečně zamořena kouřem, máte kyslíkové protipožární masky, musíte evakuovat skutečné pasažéry a do skutečného bazénu nafouknout raft, oddělit od letadla, aplikovat střechu, rozdělit práci, postavení na raftu, volat SOS pomocí radiových vln a jen si představit, že jste ztroskotali v Atlantickém oceánu. Vše je skoro skutečné. A není to vždy úplně jednoduché. Ale po letech trénování a učení, diskuzích a promítaných videích se skutečnými příběhy se člověk rychle učí. Tyto každoroční zkoušky hradí každá společnost, na jejíž základě obdržíte licenci. Doporučuji, pokud se vydáte na kariéru letušky, začněte od komerční společnosti typu, ČSA, Emirates, Lufthansa…, kde naberete nezbytné zkušenosti a dobrý training.

Komerční letecké společnosti

Adepti jsou vybíráni pečlivě. Každá společnost vyžaduje jiné předpoklady, ale většinou se to týká celkového vystupování, vzhledu, elegance a jazykové vybavenosti. Čím širší vzdělání, tím menší je pravděpodobnost úspěchu. Společnosti nehledají právničky či manažerky, potřebují ženy rychle se zapojující do mnohdy mezinárodního týmu, ale s určitou osobností a středně se formujícími názory. Žádné radikální ani příliš dominantní myšlenky. Vše je otázka týmové práce a kolektivu. Vše začíná krátkým a vzorným životopisem spolu s úvodním dopisem. Usměvná fotografie portrétu a celé postavy je podmínkou. Pokud se dostane žadatelka na pohovor, je důležité být upravená, mírné líčení a středně sebevědomé vystupování. Dělají se psychologické testy a někdy se hrají různé psychologické hry a taktéž se píší testy z jazykových znalostí, v 99 procentech angličtiny. Pokud I tím kandidátka projde, nastává osobní druhý pohovor, kdy se předkládají různé situace, které se mohou na palubě stát. Podle odpovědi vás posuzují, zda-li jste schopna pracovat se stovkami lidmi a mnohdy v nátlaku časovém či jiném. Ale vaše odpověď nemusí být podle psychologické brožury, vaše odpověď je otázka etiky a rozumu. Je důležité si uvědomit, že na palubě se sejde mnoho různých národností a každá vyžaduje své. Může to být let do arabských zemích, ale také do asijských, jihoamerických či evropských a každá národnost má jinou kulturu a jinou etiku. Ale není nutné to vše ihned znát při pohovoru..to vše se naučí při práci. Každá letecká společnost organizuje několikatýdenní školení jak psychologická, tak první pomoci, tak i obsluhy.

Při obdržení smlouvy letuška dostane uniformu, zavazadla, identifikační karty a první výplatní pásku. Každý měsíc dostane plán letů a podle toho si může uspořádat svůj život. Mohou to být 4 lety pobytové a třeba 5 krátkých měsíčně. Velmi záleží na společnosti. Každá má jiné letové řády. Vlastně nejdůležitějším aspektem je rozumět si s ostatními členy posádky a dokázat vyjít vstříc všem. Být duševně v pořádku je základ dobrého chování vůči pasažérům. A i když není, je důležité hrát dobré divadlo. Platově je to pro mladou ženu či muže velmi výhodné, plat se může pohybovat nejdříve od 2 000 -3 000 dolarů a postupně se navyšuje spolu s nalétanými hodinami a vaší pozicí.

stewardka Nora Fridrichová | Foto: archiv Nora Fridrichová

Soukromá privátní letadla

Při výběru do soukromých letadel jsou velmi důležité zkušenosti v první či business třídě, jednání s pasažéry a umění si zachovat lichotivou tvář při 3 hodinovém zpoždění či nevolnosti. Pasažéři platí desetitisíce nebo statisíce i za pár hodinové lety. Důležité pro společnost je, neztratit klienty. Být milá a zkušená je základ.

Po relativně delším rozhovoru v Londýně, Dubaji, Paříži, či Novém Zélandě, to záleží na soukromé letecké společnosti, je těm vybraným nabídnut zkušební měsíc. Nové kandidátky se též zaučují, sledují a hodnotí. Pokud je letuška “ideální“, může se i ostatními členy doporučit. Je to vše otázka etiky, vychování, vzhledu i zkušenosti. Nezbytnou zbraní pro výběr do týmu stačí přirozená elegance.

Pokud adeptka dostane práci po zkušební době (někdy práci dostane rovnou při pohovoru), tak práce může obsahovat různou zodpovědnost. Buď pracuje čistě jen jako letuška a jen obsluhuje, nebo je zodpovědná i za catering, to znamená objednávku těch nejluxusnějších jídel a pochoutek, novin, květin a časopisů. Buď jsou lety charterové, to znamená, že letadla se pronajímají politikům, celebritám či podnikatelům a každý let je jiný klient, nebo je jeden majitel. Je to v podstatě jedno, každá stewardka si najde to své, co ji vyhovuje, pokud má možnost výběru.

Každá soukromá letecká společnost má jiné nabídky. Stává se, že letušky ubytují v kompaundech a jsou permanentně na takzvaném standby, kdykoliv vás mohou zavolat na let. Mate jednou do roka dovolenou a hrazené náklady. Takto například zaměstnává své stewardky Prince Waleed, jeden z nejbohatších členů královské rodiny Saudské Arábie. Pokud se pracuje na směny, bydlíte kde chcete a na službu se dostavíte. Může to být týden práce týden volno, někdy měsíc práce měsíc volno, někdy 5 dní volno a 7 dní práce, je to vždy jiné. Každá společnost má své agenty, které se starají o letenky a dopravu, vše hrazené. To se také týká pojištění a veškerými jinými náklady. Existuje celá škála soukromých leteckých společností jak ve světě, tak i už u nás v České republice.

Jasným faktem je, ze tato práce je vždy vzrušující. V případě chartrových letů se nikdy neví koho ze celebrit, módních designerů, politiků, hudebních miláčků nebo sportovců se bude na palubě obsluhovat a ani na poslední chvíli se neví, kam se člověk vydá. Informace jsou ale podány včas, a jakmile je palubní personál obdrží, ihned se začne jednat. Letový řád, catering, veškeré informace o pasažérech, počet, národnost, osobnost, zaměstnání, speciální požadavky, jména.. Letecké soukromé společnosti rády zaměstnávají letušky, které hovoří více světovými jazyky, jelikož některé významné osobnosti lépe vynikají například španělštinou či znají “jen francouzštinu”. Ale není to podmínkou, angličtina je základ. Děvčata jsou v době služby na “standby” kde čekají na zavolání. V tomto případě se můžete skutečně ocitnout zítra v Libanonu a pozítří v Albánii nebo v Polynéském souostroví.

Měla jsem jednu kamarádku, která obsluhovala na charterových letech ruské podnikatelské miliardáře a taktéž například Armaniho či tenora Pavarottiho. Vždy měla připravené informace o pasažérech, kteří se chystali využít soukromých letadel. Vyprávěla o nich skvělé historky, a nezapomněla poznamenat, ze ti nejvíce nároční, přísní, až opovrhující jsou skoro vždy ti malí pikolíčkové, kteří se okolo hlavní celebrity motají nebo mohou být i členy rodiny. Manželky jsou prý nejhorší. Jsou nepříjemné a dávají to okatě najevo. Sama chápu, že při takové atmosféře, se někdy špatně pracuje….ale je na nás, jakou vytvoříme náladu a jak prezentujeme naše slušné a respektující chování.

Pokud práci dostanete, každá privátní společnost vám zajistí luxusní uniformy včetně doplňků, zavazadel, výborné hotely, základní plat a diety, které se pohybují i 100-150 dolarů na den. Letuška soukromé letecké společnosti může být ohodnocena až i do 5 000 eur nebo náležitě dolarů, záleží na smluvních podmínkách

Podmínkou je registrace, životopis a fotografie. Agentury vyžadují roční poplatek, kolem 15-20 dolarů ročně ale poté vám bude přicházet do Vaší emailové schránky veškeré současné nabídky volných míst. Škála je široká, můžete si vybrat, žít v Londýně, Paříži či jiném Evropském městě, pracovat měsíc a poté si měsíc užívat, studovat nebo cestovat. Pokud máte požadované atributy, můžete pracovat jen free lance, což znamená, že budete létat jen pokud Vás zavolají. Dnes jste v Praze, zítra poobědváte v Londýně a v neděli si posedíte na Champs Elysee v Paříži nebo budete servírovat prince v Saudské Arábii. Pár takto strávených let vám nejen zajistí obživu, dá vám svobodu, ale naučí vás rozumět světovým, náboženským, národnostním, politickým a psychologickým aspektům tohoto velkého rozmanitého světa.

0