Agra Fort. Unikátní příběh červené pevnosti v Indii

Jana Černá

Agra Fort / Foto: kniha PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Indie. Mystická země s bohatou historií, která se velmi rychle modernizuje. V mnohých z nás zanechává nesmazatelné pocity. Pokud se do této země chystáte, nechte se inspirovat knihou PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy. Vypráví neobyčejný příběh Indky, která se hříčkou osudu dostane do české diplomatické rodiny. Do rodné Indie se již jako dospělá po mnoha letech vrací. Jak na ni zapůsobila, čím ji obohatila, a jaké zážitky si odtud odváží?

PRAHA – DILLÍ, život mezi dvěma světy | Foto: Barbora Ondřichová

UKÁZKA Z KNIHY:  PRAHA – DILLÍ, život mezi dvěma světy:

„Po prohlídce a nákupu šperkařských skvostů před námi byla další památka – Agra Fort, vystavěná z červeného pískovce. Na první pohled mě zaujaly její hradby dlouhé 2,4 km. Mezi nimi se tyčí věže, které rámují hluboký příkop. Kdysi byl naplněný vodou a plavali v něm krokodýli čekající na svoji kořist. Zvláštní představa dobývání pevnosti.

Procházeli jsme mezi opevněnými budovami, prohlíželi palác ze všech stran a obdivovali nejen jeho rozlehlost, ale také architekturu. Tehdy byla tato pevnost samostatným městem se spoustou uliček a tržišť. Jedna ze stran pevnosti postavené v letech 1639 až 1648 byla postavena pro mughalského císaře Šáhdžahána. Nabízí výhled na Taj Mahal, jehož projekt připravil stejně jako u této pevnosti architekt Ustad Ahmad Lahori…

FOTO/VIDEO: Ágra, Uttar Pradesh, Indie/ AGRA FORT Copyright: Alka Hájková a VIPosobnosti.cz

0