Gottovi zdražil obchod starožitnost před očima, vzpomíná zpěvákova hospodyně

Jana Černá

Karel Gott | Foto: Jakub Ludvík
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Zpěvák by 14. července oslavil 85 narozeniny. Za svůj život zažil bezpočet různých situací. Na jednu z nich zavzpomínala v knize KAREL-Příběhy z Trezoru jeho jevanská hospodyně Blanka Francová.Kromě ní na Karla Gotta zavzpomínal v knize například Václav Hudeček, Karel Vágner, Felix Slováček a další osobnosti, se kterými umělec léta spolupracoval.

Kniha | Foto obálka: Jakub Ludvík

„Byla jsem zaměstnankyní posledního nájemníka vily v Jevanech, a to před narovnáním smluvních vztahů s Narexem a Karlem Gottem. Smlouvy se anulovaly a pan Gott se stal opět jejím vlastníkem. Vila po smrti rodičů byla z různých důvodů několikrát prodána. 80. i 90. léta byla podnikatelsky docela divoká, takže nejen prodej vily nebyl bezproblémový, ale dokonce z ní záhadně zmizel i starožitný nábytek. Pan Karel k ní již pak už neměl takový vztah. Posledním vlastníkem v čase naší spolupráce byl podnikatel Jan Moťovský, který z domu vybudoval Muzeum Gottland. V provozu byl jen pár let, protože její majitel záhadně zmizel. Dům paní Moťovská prodala a Karel se už do něj nevrátil,“ vzpomíná Blanka Francová.

rel Gott sází před muzeem Gottland strom | Foto: kniha Karel-příběhy z Trezoru

 

„A jaký byl? Vždycky chtěl být první, a tomu přizpůsobil všechno. Pan Karel si šel za svým, jinak by nedokázal to, co dokázal. Vše si velmi pečlivě a dobře promýšlel, pokud se mu něco nelíbilo, řekl to s taktem a diplomacií. Ve své profesi nedělal nic, co sám nechtěl a necítil, že je pro něj správné.  Když byl zdravotně indisponovaný, nenechal si od nikoho vymluvit, že by měl zrušit koncert, schůzky. Nemyslel na svoje zdraví, mnohokrát přes velkou bolest absolovoval koncerty. Byl až pře zodpovědný, věděl, že živý nejen muzikanty a nechtěl zklamat své fanoušky, kteří přijížděli i z daleka. Přesto, že pro něj byli celý jeho život, neměl rád ty, kteří byli přespříliš vlezlý. Přesně věděl, která je mu protivná, neodbytná, ale i přesto se k nim ale choval s grácií sobě danou. Až do svého odchodu v sobě měl ohromnou vnitřní sílu.

Karel Gott s hospodyní Blankou | Foto: kniha KAREL-příběhy z Trezoru

Pan Gott miloval starožitnosti. Jednou jsem v jednom obchodě objevila zajímavý kousek, který by se mu určitě líbil. Řekla jsem mu o něm, a tak jsme se vydali na nákup. Zatímco si Karel povídal s prodavačem, personál mezitím navýšil nenápadně cenu, změnil cenovku. I takové situace jsme společně zažili. Ne všichni šli panu Gottovi vždy vstřícně na ruku,“ zavzpomínala hospodyně z bývalého Gottlandu v knize o Karlovu Gottovi.

Co dalšího zažila hospodyně se zpěvákem Karlem Gottem, ikonou, která by se 14. července dožila 85 let se dočtete v knize KAREL-Příběhy z Trezoru.

knize KAREL-Příběhy z Trezoru

0