Výstava korunovačních klenotů byla pro velký zájem prodloužena

Jan Čížek

Korunovační klenoty | Foto: Hrad
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Vystavení Českých korunovačních klenotů, o kterém rozhodl prezident republiky u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky, se setkalo s mimořádným ohlasem u našich občanů. Po konzultaci s odbornými pracovníky památkové péče proto pan prezident rozhodl o mimořádném prodloužení vystavení Českých korunovačních klenotů v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě.

Odborníci přihlédli ke všem aspektům péče o jednotlivé části korunovačního souboru a doporučili prodloužení jeho vystavení v řádu dnů. České korunovační klenoty mohou lidé zhlédnout dnes, v pátek a v sobotu od 9.00 do 17.00 hodin. V neděli proběhne slavnostní mše celebrovaná arcibiskupem pražským a poté budou od 14.30 do 21.00 hodin klenoty opět zpřístupněny veřejnosti. Vystavení bude pokračovat i v pondělí 23. ledna a v úterý 24. ledna v prodlouženém čase od 8.00 do 18.00 hodin.

Skvost, který stojí za návštěvu | Foto: Alena Šulocová

S potěšením jsme přijali zprávu, že i Metropolitní kapitula u sv. Víta prodlouží vystavení lebky a helmy našeho národního světce ve Svatováclavské kapli. Prezident republiky spolu s dalšími držiteli klíčů uloží české korunovační klenoty do Korunní komory ve středu 25. ledna odpoledne.

Věříme, že prodlouženou možnost vzdát úctu symbolům naší státnosti využijí občané v hojném počtu. Doporučujeme návštěvníkům, aby k napojení se do fronty vzhledem k enormnímu zájmu volili již dopolední čas.

 

Hrad

0