Výlet za harrachovskými příšerkami pobaví nejen děti

Autor: Alka Hájková

Atmosféra minulých časů | Foto: Alena Šulcová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

V Česku ještě stále najdete místa, ze kterých dýchá příjemná atmosféra a máte dojem, že se tady zastavil čas. Některá ubytování jsou citlivě zasazena v nedotčené přírodě, která nabízí nejen úžasný výhled na panorama Krkonoš, ale také možnost relaxace, turistických výletů i lyžování. Dětem udělá radost sám vládce hor, ale i pravý krkonošský bramborák.

Mumlavské vodopády | Foto: Hotel Svornost

Pane řediteli, jaké to je šéfovat hotelu, který je obklopen zelení s výhledem na legendární skokanský můstek?

Šéfovat hotelu se čtyřiceti zaměstnanci, to je vlastně stejné jako když máte malou firmičku. Čtyřicet lidí, to je čtyřicet různých povah. Někdy není jednoduché je dát dohromady, přimět je a přesvědčit, že všichni máme stejný cíl. A ten cíl je poměrně jasný – spokojený zákazník, který odjíždí plný dojmů a bude k nám rád vracet. Harrachov je krásné místo uprostřed západních Krkonoš. Místo na jedné straně poměrně známé, na straně druhé i místo klidu, kde si opravdu odpočinete od ruchu všedního života. A věřte mi, není to žádné klišé. Jak jste zmínila, výhled na největší skokanský můstek a Čertovu horu je úžasný. Bohužel právě ten skokanský můstek nám poslední dobou chátrá, což mě osobně velmi mrzí.

             Výhled na skokanský můstek | Foto: Alena Šulcová

Tady dodnes fungují hotely, které byly postaveny v minulých dobách. I dnes je z nich cítit příjemná, klidná atmosféra, což je právě v časech shonu a stresu balzám na duši. 

Ano, byly postaveny v 80. letech minulého století jako špičková rekreační střediska. Jeden z nich patřil například státnímu podniku Uranové doly Ralsko. Máte pravdu, že ta atmosféra „osmdesátek“ z něj čiší doposud. Podle mne to není vůbec na škodu. V současné době prošel právě ten hotel částečnou rekonstrukcí společných prostor. Samozřejmě jsou v plánu i další úpravy ubytovací části a wellnessu. Nový majitel hotelu je v tomto směru velmi aktivní. Na jedné straně zde vidíme atmosféru minulého století, na straně druhé nově rekonstruované prostory velmi citlivě zohledňují současné trendy.

Vládce Krkonoš | Foto: Hotel Svornost
Zmiňujete wellnes. Plánujete nějaké změny?

Právě ten je nedílnou součástí hotelu, koneckonců již v samotném názvu vidíme, že odpočinek zde najdou nejenom milovníci lyžování, horské turistiky, ale klademe důraz i na očistu těla s naším sloganem „ wellness návrat k přírodě“. Majitel plánuje jeho komplexním modernizaci a rozšíření, aby odpovídal současným trendům, ale zároveň i akcentoval svou teritoriální jedinečnost. Mám tím na mysli především prvky přírodních procedur, sauny, léčebné a přírodní masáže. Poskytujeme i speciální terapeutické procedury, koupele, parafinové a rašelinové procedury.

Relax wellness | Foto: hotel Svornost

Pár minut odtud je město Harrachov. Jaké aktivity nabízí teď v létě?

Město Harrachov je po Špindlerově Mlýnu druhé největší horské a rekreační středisko Krkonoš. Je to místo, které se rovněž dynamicky rozvíjí. Příjdou si zde na své jak milovníci lyžování tak i ti, kteří mají rádi horskou turistiku v letním období. Když jsem zmínil lyžování, tak oblast Harrachova patří mezi nejlepší a nejvyhledávanější místo speciálně běžeckého lyžování. V této oblasti se soustředí to nejlepší z běžeckého lyžování v České republice. Kromě samotného Harrachova zde máme v blízkosti i Jizerské hory se svou světoznámou „Jizerskou padesátkou“ a samozřejmě nedaleké polské Jakuczyce, kde vzniknul momentálně jeden z nejmodernějších biatlonových areálů v Evropě.

A co je důležité, klienti našeho hotelu mohou využít skibus, který je zdarma doveze jak v rámci Harrachova, tak se i velmi pohodlně dostanou na běžecké tratě právě v polských Jakuczycích. Pro milovníky letní dovolené jsou k dispozici turistické stezky, trasy pro horská kola. Mohou využít i sedačkovou lanovku na Čertovu horu, která je východiskem pro hřebenové túry. Rovněž se vyplatí navštívit i známé Mumlavské vodopády. Na své si zde přijdou i milovníci adrenalínu. Mohou využít lezeckou stěnu nebo se svést na umělé bobové dráze. V Harrachově je i k dispozici fotbalové hřiště, které si lze pronajmout a využít pro fotbalové aktivity.

V létě lze i využít známou vlakovou horskou dráhu – „zubatku“, která vás doveze z Tanvaldu krásným prostředím Jizerských hor do Harrachova a lze s ní pokračovat až do příhraniční oblasti Polska. Polská hranice je vzdálena 3 km, takže doporučuji i výlet k našim sousedům, kde můžete navštívit například dinosauří park ve Sklarzske Porebe ne místní aquapark. Na všechny tyto atrakce prodáváme v naší recepci vstupenky pro hotelové hosty. Prostě každý si může najít aktivity dle vlastní chuti a fyzických možností.

Hosté po náročných tůrách, lyžování atd ocení také dobrou kuchyni. Máte v nabídce nějaké speciality?

Samozřejmě hosté našeho hotelu se mohou těšit i na naši kuchyni, kde nabízíme nejen klasické české pokrmy. Stravování u nás probíhá formou bufetu (snídaně a večeře). Pravidelně připravujeme krkonošské speciality jako „krkonošské kyselo“, krkonošské bramboráky, kterým se u nás říká „sejkory“ nebo „pliskánky“. V naší nabídce nechybí ani „zabíjačkové speciality“ jako jelítka, jitrnice, prejt, ovarové koleno apod. Dbáme i na zdravou stravu, takže široká nabídka zeleniny a ovoce je samozřejmostí.

Jak se u vás můžou zabavit rodiny s dětmi?

Náš hotel, jak jsem již zmínil, neslouží pouze lyžařům nebo aktivním turistům. Především v období hlavních letních prázdnin rádi přivítáme i rodiny s dětmi. Pro ně máme připravený široký animační program a samozřejmě naši specialitu. Tou jsou „Harrachovské příšerky. Poprvé se s nimi naši malí návštěvníci seznámí při příjezdu k hotelu. Na louce před hotelem jsou všechny vytesány ze dřeva. Byl to vlastně můj nápad před čtyřmi lety. Přemýšlel jsem, jak zaujmout dětské návštěvníky a vyšly z toho tyhle pohádkové bytosti. Napsal jsem ke každé z nich vlastní příběh, který se vztahuje k Harrachovu. Harrachovskou sklárnu zastupuje „Sklíčko“, horskou vlakovou dráhu zubatku zase „Zoubek“. Dále tady máme „Bobíka“ – bobová dráha, „Čerťáka“ – sedačková lanovka, „Mumlaváčka“ – Mumlavské vodopády, „Medovníčka“ – medová stezka, celkem jich je deset. Děti obdrží po příjezdu do hotelu mapu všech míst a pokud je všechna navštíví, obdrží na hotelu dárky, omalovánky a odznáčky. Tyhle suvenýry jsou neprodejné a mohou je získat jen ti, kteří se u nás na hotelu ubytují. Hlavní postavičkou je samozřejmě „ Svornosťáček“, patron našeho hotelu.