Viktorie. Co přinesl převratný způsob vlády panovnice?

Lucie Urbánková

Viktorie | Foto: se souhlasem TV NOVA
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Fenomén úcty a obdivu k britské královské rodině je zejména v samotné Anglii stále velkolepý. Není tedy divu, že i filmaři se často snaží zpodobnit životopisné události týkající se tohoto významného evropského panovnického rodu.

Jednou z jeho nejvýznamnějších osobností byla královna Viktorie, která vládla Spojenému království Velké Británie a Irska třiašedesát let a dvě stě šestnáct dní (od roku 1837 až do 1901). A šlo o dobu skutečně převratnou: nastoupilo období páry, průmyslové revoluce a s ní i mnoha dalších vědeckých objevů, které dosavadní život doslova obrátily naruby. Stejně tak i zásadní společenské změny na sebe nenechaly dlouho čekat. Kromě toho se Anglie díky obratné koloniální politice stává i skutečným světovým impériem a Londýn „pupkem světa“. V těchto neklidných a bouřlivých časech nastoupila na anglický trůn osmnáctiletá dívenka Alexandrina, která si změnila jméno na Victoria (victory znamená anglicky vítězství), a mnozí ji zpočátku velmi podceňovali, protože se domnívali, že mladé a nezkušené děvče, které si prý ještě hrálo s panenkami, nemá šanci vládnout tak obrovské říši. Jenomže ona projevila nevšední talent rychle se učit a především měla svou vlastní hlavu. Brzy se vymanila ze svazujícího vlivu své matky, hraběnky z Kentu, i dalších špatných rádců, a našla si jiné, kteří se ji nesnažili ovládnout, ale naopak jí pomáhali v jejím úsilí stát se mocnou a vlivnou evropskou panovnicí, za jejíhož panování prožila Británie nebývalé roky rozkvětu a prosperity. Ne nadarmo se této historické etapě v Anglii dodnes říká viktoriánské období.

Prvními roky vlády mladičké královny se zabývá osm dílů první řady historického seriálu Viktorie britské televize ITV z roku 2016, který navazuje na dobrou tradici anglických dobově věrných, kostýmově bohatých, ale i vztahově zajímavých seriálů jako jsou například Panství Downton anebo Pan Selfridge. Scénář napsala zkušená televizní producentka a spisovatelka Daisy Goodwinová, která přitom využila i možnost nahlédnout do skutečných deníků královny Viktorie, takže měla informace „z první ruky“. Pravdou ovšem je, že z těchto dokumentů byly po smrti panovnice na její žádost některé skutečnosti vymazány, takže zůstávají v jejím životě tajemství, jež si Viktorie „vzala do hrobu“. Nicméně i tak zůstává pro nás, diváky, spousta nesmírně zajímavého materiálu, abychom mohli držet palce mladičké královně (role byla svěřena vynikající Jenně Colemanové), která se ocitne na anglickém trůně zcela nepřipravená, ale odhodlaná nenechat se ovlivnit a nestát se loutkou v rukách jiných.

 

Jako své mentory si vybere jednak svou pruskou guvernantku, baronku Lehzen (Daniela Holzová), která v ní probudila odhodlání a sílu být nezávislá, a především moudrého ministerského předsedu Williama Lamba (Rufus Sewell), v němž vidí otcovský vzor, který nikdy nepoznala. A samozřejmě nesmí chybět ani romantická linie Viktoriina vztahu s životní láskou, princem Albertem (Tom Hughes), jehož si nakonec přes všechny překážky v roce 1840 bere za manžela.

Druhá série pokračuje šest týdnů po narození prvního královského potomka (mimochodem královna Viktorie porodila celkem devět dětí a měla nakonec neuvěřitelných čtyřicet dva

vnoučat, které byly rozeseté po celém kontinentě, takže se jí říkalo „babička Evropy“) a panovnice v ní řeší klasické problémy prací vytížené matky: jak skloubit výchovu dítěte s panovnickými povinnostmi. Její Albert se zase vyrovnává se svou nejasnou pozicí manžela mocné vládkyně obrovského Spojeného království. Kromě toho musí Viktorie řešit nejen spory ve vlastní královské rodině, vnitřní problémy království jako je například obrovský hladomor v Irsku, ale i mezinárodní třenice s Francií anebo s Ruskem.

Jak je vidět, stále bude na co koukat. A to už je v Anglii na světě i třetí série, mapující další léta panování charizmatické královny, a dokonce se mluví i o tom, že by seriál Viktorie měl mít ve finále šest řad, aby obsáhl vše podstatné, co se v té době v Anglii a v životě královské rodiny odehrálo.

Britský výpravný historický televizní seriál Viktorie přibližuje divákům životní osudy a na svou dobu převratný způsob vlády panovnice, která se nesmazatelně zapsala do dějin nejen Anglie, ale i celého světa.

 

 

Co možná nevíte o seriálu Viktorie:

– Jenna Colemanová a Tom Hughes se během natáčení první série tak sblížili, že vytvořili pár i v reálném životě.

– Jenna Colemanová, kterou zná hodně fanoušků sci-fi jako Claru Oswin Oswaldovou ze seriálu Pán času (Dr. Who), má nádherné hnědé oči, jež tvůrci Viktorie upravili kontaktními čočkami na modré.

– Představitelka královny Viktorie se kvůli roli musela nejen naučit jezdit na koni v dámském sedle, ale i tančit waltz. Tom Hughes, který hraje prince Alberta, se zase podrobil výuce hry na klavír.

– Pikantní historkou je, že když se natáčela scéna, v níž princ Albert žádá Viktorii o ruku, byli filmaři neustále přerušování ptákem, který dělal velký rámus na střeše, takže situace byla opakována asi padesátkrát, což způsobilo, že romantický půvab chvíle se pro všechny zúčastněné ztratil v nenávratnu.

Zdroj: TV NOVA

0