V televizi nás bavili ti, kteří již mezi námi nejsou

Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Na konci roku se televize předbíhají s nabídkou programu, která by zaujala diváky. Většina z nich vsadila na pohádky a filmy. Žádné z nich však nenahradily ty klasické. Například hloubka, lehkost i hudba pohádky Tři oříšky pro Popelku je neopakovatelná stejně jako film Jak vytrhnout velrybě stoličku. Novodobé jsou povrchnější a kopírují současnou dobu. Televize odvysílaly během vánočních svátků také koncerty Karla Gotta, který, jak se i po třech letech jeho skonu ukázalo, je ve své branži dodnes nenahraditelný.

Jak vytrhnout velrybě stoličku | Foto: se souhlasem České televize

Největším tahákem je vždy Silvestr. I tady se ukázalo, že tím největším byl herec a bavič Vladimír Menšík. Jeho vtipný humor, plný nadhledu, lásky k lidem i Moravě, kde se narodil nás opět bavil víc než například oblíbený Ondřej Sokol na Nově. Právě silvestrovský sestřich pořadu, ve kterém tento moderátor účinkuje, na této televizi ukázala plytkost zábavy, která se bez vulgárních slov neobejde. Zbytečně. Prezentovat tento styl zábavy a tím tak kultivovat společnost je až téměř za hranou. Na silvestrovský večer vsadidla na své hvězdy Borhyovou a Korantenga. Jak uspěli si diváci vyhodnotí sami. Nakonec, co se týká moderace, například srovnání moderace Zlatého, později České slavíka v průběhu 50 let a silvestrovských pořadů  mluví za vše.

Vladimír Menšík a Miloslav Horníček, Silvest 1978 | Foto: se souhlasem České televize

Česká televize nabídla před silvestrovskou půlnocí Poctu Karlu Gottovi. Právě Mistr patřil po celou dobu své úspěšné kariéry ke zlatým hřebům zábavných pořadů. V červnu v zaplněné O2 aréně umělci zazpívali známé hity a s elegancí zavzpomínali právě na zpěváka, který svým nejen společenským projevem, profesionalitou, oblečením, ale i skladbou písní lidi zaujal, stmelil a nabídl stejně jako Vladimír Menšík, Tomáš Holý a další opravdové hvězdy zábavu, na kterou dodnes rádi vzpomínáme, a ze které dodnes televize žijí.

Podle sledovanosti programové nabídky je jasné, že divák o hodnotný zážitek stojí a ne vše, co je mu předklánáno slepě akcpetuje.

0