V kartářství neexistuje žádná jistota. Kde ji tedy hledat?

Alka Hájková

Ilustrační foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Navštěvujeme nejen psychology a psychiatry, ale také kartáře, kde se cítíme více anonymně. Najít opravdu zkušeného kartáře je velmi těžké. Někteří se tomuto řemeslu věnují především pro peníze, mají předem naučené fráze, odpovědi, které se více méně opakují, jiní svému poslání rozumí. Je pomoc, rady kartářů na rozdíl od medicíny postaveny pouze na víře? Jaké jsou rozdíly nejen v rozeznání diagnózy, ale i následné léčbě? O tom již více indický učitel Ajay Laxman Bobade, který studoval jógskou a védskou filozofii v Arsha Vidya Gurukulam. Dnes ji přednáší ve své organizaci Yuga-Surya v České republice.

 

 

Můžete používat tři různé metody. První je evidenční metoda, kdy víte, co je například zlomenina. To vidíte podle rentgenu. Tedy to je jasně vidět, tam není žádné dohadování, jestli to tak je nebo není. Následuje další, které se říká logická. Například moderní fyzika používá spíše logiku. Na základě věděckých experimentů se potvrzují hypotézu. Což je založené na faktu. Tomu říkáme medicína logická. A pak je tady ta třetí, a tou je víra. Tady ale nevíme, jak a proč to funguje a jestli vůbec funguje spolehlivě pro všechny, jestli to umí spolehlivě řídit všechny,“ vysvětluje pro VIPosobnosti.cz lektor Ajey.

„Proto se kartářství nikdy nebude učit na universitě. Ayurvéda je logická, proto do universitních systémů zapadá. Na vysoké škole se může učit čínská medicína. Ale kartářství, to je celé o víře. Jsou tam věci, které člověk může pochopit, poznat i bez studia, ale takový člověk se narodí na Zemi jednou za sto let. Tady se to, co doporučují a říkají nedá ověřit, proto je tu i více podvodů. Není to nijak měřitelné. Proto bych kartářství nenazýval terapií. To není ani léčba, ani medicína, která je založená i na důvěře. V kartářství neexistuje žádná jistota. Ani u moderní medicíny ji stoprocentně nenajdeme , ale my víme, že na rozdíl od kartářů obecně pomoci můžeme,“ pokračuje jogínský a védsý učitel.

Podle nemají kartáři potřebné vzdělání ani žádnou zodpovědnost za to, co dělají a říkají. „Možnost léčit je také otázkou kolik inteligence člověk potřebuje, aby studoval ayurvédu nebo klasickou medicínu. Musí projí náročnými přijímacími zkouškami a je potvrzeno, že ten člověk má nějaké schopnosti. U kartářů tomu ale tak není. Ten, kdo si o sobě myslí, že je intuitivní se začne věnovat kartářství. A to je velice nebezpečné. Věštění, kartářství to je neštěstí samotné,“ zakončuje Ajey Bobade.

0