Úžasná levandule. Skvěle chutná s malinou a mátou

Autor: Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Něžná a účinná bylinka. Provoní váš domov, pomůže od stresu. Je dekorativní a její nezaměnitelná krása i chuť vám dodá příjemnou energii. Vyzkoušejte její čarovnou moc.

Pokud se rozhodnete vysadit si levanduli nezapomeňte, že miluje slunečné a suchá stanoviště. Pěstovat ji můžete jak v květináči, tak na záhonku. Skvěle se hodí k růžím, protože odpuzuje hmyz. Je nejen krásná na pohled, voní, ale i léčí. Tato bylinka se využívá také v gastronomii.

Její léčivé účinky můžete využít jako antidepresivum, pro klidný spánek i jako olej nebo mast při zranění. V gastronomii se využívá nejen jako koření například do moučníků či krémů. Máte-li rádi letní drinky z přírodního ovoce, vložte do skleničky nebo karafy jednu snítku levandule. Ta nápoj ozvláštní na pohled, ale i dodá na specifické chuti a vůni. Výborně chutná v kombinaci s čistou vodou, malinou a mátou. Pro dochucení můžete přidat cukr, citron nebo pomeranč. Svěže chutná také drink z levandulového sirupu, jahod a sektu. Ke zklidnění pomáhá čaj z levandule. Tato aromaterapeutická bylinka výborně chutná, zmírňuje napětí a příjemně vás uvolní.

Levandule obraz | Foto: Alena Šulcová

Zajímavě vypadá i levandulová dekorace. Použít ji můžete do věnců na dveře, do vázy. Volně položit ji můžete na svátečně prostřený stůl, nebo do talíře. Obtočit s ní můžete skleničky, příbory. Snítku můžete naaranžovat i do mašle na dárek. Možností je mnoho, záleží na vaší fantazii, k čemu tuto nádhernou bylinku využijete. Oblíbené jsou i sáčky, které naplníme usušenou levandulí. Můžeme je umístit do skříně s prádlem, pod polštář nebo do koupelny. Nezapomeňte ale, že se sklízí a suší ještě před květem. Jen tehdy má ty správné účinky.

Levanduli můžete pro dekoraci nejen na záhonku, ale také na stole zkombinovat i s jinými květinami. Hodí se k ní například růže i rozmarýn. V interiéru krásně vynikne na bílém pozadí samotná. Její nezaměnitelná krása a omamná vůně vám učaruje.

0