Tornádo přineslo apokalypsu. Řešíme nejen dopravu, ale i přívod elektřiny, říká ministr Karel Havlíček

Autor: Jan Čížek

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Katastrofální následky přinesla bouře na jižní Moravu. Ničila domy, stromy, ale bohužel přišli o život i lidé. Nefunguje doprava, ani elektřina. Jak pomáhá stát a kam je možné zaslat peníze?

Tornádo, které se přehnalo přes především přes Hodonínsko a Břeclavsko za sebou zanechalo zkázu. Zemřeli lidé, byly zničené domy, zeleň, umírají i zvířata. Zkolabovala doprava, tisíce lidí jsou bez elektřiny. Jak reaguje na tuto událost Karel Havlíček? „Od večerních hodin jede naplno dopravní a energeticky krizový štáb. Koordinujeme opravy tratí, silnic a dálnic, včetně odstraňování kabelů a fixování stožárů přenosové soustavy. Nonstop zasedá štáb, který vedu a kde jsou ředitele ČEPS, SŽ, ŘSD ad. Současně se připravuje program MD pro obnovu krajských a obecních komunikací,“ potvrdil pro VIPosobnosti.cz ministr dopravy a obchodu. Postižená místa by měl navštívit také premiér Andrej Babiš, který dnes ukončuje schůzku v Bruselu. Vláda by měla po jeho příletu ihned zasednout a jednat o výši uvolnění finančních prostředků nejen na obnovu infrastruktury, ale především samotným lidem.

Plné ruce práce mají také hasiči a záchranáři. Nemocnice vyhlásily traumaplán. Zahraniční tisk připodobňuje tuto situaci k válce. Silné tornádo, které se přehnalo přes obce smetlo vše. Lidem tak nezbylo vůbec nic. Proto byly vyhlášeny sbírky na pomoc obyvatelům. Dobrovolníci můžou přispět přes Červený kříž, Adru nebo zaslat finanční dar na účet Znesnáze21. Na určená místa je možné přinést jídlo, oblečení, nábytek, hygienické prostředky apod.

0