Thriller Joker. Joaquin Phoenix se nechal inspirovat Dustinem Hofmannem

Jana Černá

Joaquin Phoenix | Foto: TV NOVA
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Psychologický thriller z roku 2019 Joker. Historicky první film podle komiksové předlohy, kterému se podařilo získat hned 11 nominací na Oscara, z nichž dvě byly proměněny ve zlatou sošku. V titulní roli se představí Joaquin Phoenix, v dalších rolích například Robert De Niro, Zazie Beetz, Bill Camp, Frances Conroy nebo Brett Cullen.

Stalo se tak už před třiadvaceti lety a do odvážného projektu se pustil americký scenárista a režisér Todd Phillips, který předtím točil hlavně komedie (Mládí v trapu, Pařba ve Vegas, v Bangkoku a na třetí, Týpci a zbraně). Je zajímavé, že zrod slavného Jokera pojal zcela jinak, než jak to ukázal v roce 1989 v prvním Batmanovi Jack Nicholson anebo jak jej prezentoval v roce 2008 v Temném rytíři Heath Legder. Muž, jenž se přerodí ve zlověstného Jokera, se také ve Phillipsově filmu nejmenuje Jack Napier, ale Arthur Fleck.

V původní komiksové podobě neměl Joker žádné vlastní jméno, ale jako inspirační zdroj uvedl režisér komiksový příběh Batman Kameňák, kde jeho autor Alan Moore popisuje Jokerovy začátky a jeho původ. Dalším rozdílem je, že hlavní postava Phillipsova filmu není už od začátku zločincem, nýbrž životním ztroskotancem, neúspěšným stand-up komikem (proto je maska podobná klaunské mnohem logičtější), který propadne šílenství a vrací světu všechno své dosavadní ponižování, ústrky a přehlížení. A dělá to fakt důkladně a děsivě.

Však také Joaquin Phoenix (dnes sedmačtyřicetiletý rodák ze San Juanu v Portoriku) kvůli této roli fatálně zhubl, a také po vzoru Dustina Hofmanna poctivě studoval, jak se smějí a pláčou psychicky narušení lidé, a konzultoval příznaky duševního onemocnění s několika psychiatry a dalšími odborníky (snaha se mu vyplatila, protože za roli Jokera získal Oscara).

Možná i proto je tento Joker spíše dramatickou studií o postupném probuzení šílenství v lidské mysli než velkolepou komiksovou akční podívanou, jak by se nabízelo. Přesto film Joker vzbudil v době své premiéry i velmi negativní ohlasy. Někteří kritici mu vyčítali, že oslavuje či omlouvá násilí a v té době v Americe velmi diskutované útoky střelců na nevinné spoluobčany. Vedení Warner Bros. kvůli tomu vydalo prohlášení, že v žádném případě nemělo v úmyslu představit Jokera jako hrdinu, a stejně se bránil i režisér. Film ovšem navzdory všem kontroverzím získal v roce 2020 jedenáct nominací na Oscara, z nichž dvě proměnil. Ačkoliv měl rozpočet „jen“ kolem 55 miliónů dolarů (u filmů s touto tematikou je běžná „pořizovací cena“ 200-300 miliónů), vydělal téměř miliardu amerických dolarů a stal se tak nejvýnosnějším filmem, jehož děj vychází z komiksového prostředí.

Tento film uvidí diváci  v sobotu 26. března ve 21:50 na Nova Cinema.

0