Manipulace. Důvod proč s námi lidi nechtějí spolupracovat

Autor: Alena Hájková

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Někteří z nás už zažili ten pocit, kdy se jim druzí vyhýbají, nechtějí spolupracovat či komunikovat víc, než je potřeba. Přesto, že jsme někdy profesně velmi zdatní, náklonnost druhých se nám vyhýbá. Jaké můžou být nejčastější důvody, které si nemusíme vůbec uvědomit?

Být dnes trendy, in, nejhezčí i nejlepší je životní level, který nám předurčuje současná společnost. Vyžaduje také dokonalost, úspěšnost často na úkor jiných důležitých vlastností a znalostí, které jsou pro dlouhodobé přežití velmi důležité a dnes opomíjené. A tak se snažíme dokázat sobě i druhým, že umíme posouvat své hranice na úkor jiných trvalejších hodnot a vztahů. Někdy se do role ‚nejúžasnějšího a nejdokonalejšího‘ vžijeme natolik, že si ani nevšimneme, jak jsme druhým nesympatičtí. Na druhou stranu se chceme druhým vlichotit, toužíme po jejich pozornosti, respektu, a přitom si neuvědomujeme, že se pomalu, ale jistě dostáváme do jejich vlivu, submisivní pozice.

Tady je nejčastějších důvodů, proč jsme neoblíbení a nedostává se nám patřičného respektu:

  1. Jsme individualisté, jednáme egoisticky a druhé využíváme jen pro svoje osobní cíle, zájmy a potřeby
  2. Neumíme a ani nechceme správně komunikovat, vysvětlovat svá přání, potřeby, neumíme vést lidi
  3. Svojí urputností tlačíme druhé do kouta, nenecháme jim čas, prostor pro jejich názory, pocity
  4. Manipulujeme s druhými lacinými pochvalami tak, aby udělali, to, co chceme mi, přitom nám na pocitech druhých nezáleží
  5. Máme nedostatek sebevědomí, asertivity, jak říci jasně NE, tak, abychom se sami necítili poníženě a přitom druhé neurazili
  6. Přejímáme zodpovědnost, emoce za druhé lidi
  7. Snažíme se druhým zalíbit s pocitem, že u druhých stoupneme tak v ceně a budou si nás vážit
  8. Neudržíme v tajnosti informace, které nám byly svěřeny a tím tak ztrácíme důvěru

Proto pokud nechceme, aby nás druzí z jakýchkoliv příčin přehlíželi, buďme pokorní a nepovyšujme se po prvním úspěchu na druhé. Informace, které nám jsou svěřeny neprozrazujme dál, nedávejme druhým najevo, kdo jsme my a kdo jsou. V životě není nic statické. Vše se vyvíjí. Ne vždy podle našich představ. A tak nám to může osud vrátit v ten nejméně vhodný čas. Někdy se karta otočí a druzí nám  dají rádi pocítit naše chování i po letech. Vzpomínáte na postavu doktora Cvacha z úspěšného seriálu nemocnice na kraji města, kdy se ho primář Blažej „s grácií“ zbavil…?

0