Tajemství královské koruny. Proč byla usazena právě na spáncích?

Jan Čížek

Korunovační klenoty | Foto: se souhlasem České televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Již od nepaměti zdobila hlavy králů koruna. Měla posvátný význam, byla odznakem moci i důstojnosti. Například římští císaři nosili jako symbol moci diadém nebo vavřínové věnce, jejichž kruhový tvar symbolizoval věčnost.

„Koruna byla u mužů posazena přesně na místě, kde jsou spánky, anglicky temple, tedy chrám,“ vysvětluje Jaroslav Dušek.  „Společně s vyvýšenou špicí koruny, která je umístěna přesně nad sedmou čakrou míří k vesmíru, vyšším energiím.“ Čakra šestá, kterou máme mezi obočím nám pomáhá k aktivaci jasnozřivosti, intuici a sděluje nám různá tajemství. Králové tak čerpali vesmírnou energii, stávali se duchovně vyspělími, moudrými vládci. To ale jen v případě, že na tyto změny byly vnitřně připraveni. Samotná koruna, symbolizující také moc, působila vznešeně a totéž se očekávalo právě od vladařů jednotlivých zemí.

Karel IV. mystík a sběratel relikvií | Foto: se souhlasem České televize

 

Barva koruny byla zlatá. Symbolizovala Slunce, jeho záři do dáli. Zdobnost koruny umocňovali jednotlivé druhy a barvy kamenů, kterými byla královská koruna posetá. Umocňovaly energie a měly léčivé účinky stejně jako dnes. Každá koruna byla jiná, měla svůj specifický význam. Oprávněnost nošení koruny bylo stvrzeno až řádnou korunovací. U Karla IV. šlo o rituál velmi promyšlený a na svou dobu velmi troufalý.

Největší sbírku relikvií u nás obsahuje Svatovítský poklad. Ty začali shromažďovat nejprve Přemyslovci, nejvíc ale sbírku rozvinul nejvýznamnější sběratel relikvií Karel IV., který se velmi zajímal právě o mystiku.  Podle něj byly zárukou spásy celé země. České korunovační klenoty, koruna, žezlo a jablko jsou trvale uloženy v korunní komoře v chrámu sv. Víta, a to  na nejnepřístupnějším místě na Pražském hradě. Svatováclavská koruna  od doby Karla IV., ale málokdo ví, že původní jablko a žezlo jsou teď ve Vídni, protože byly v 17. století vyměněny za nové.

 

 

Česká televize

0