Starověký Egypt. Země papyrusu i rybářská osada stará 5000 let

Autor: Jana Černá

Přístav El Quiser | Foto: Alena Šulcová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Městečko El Quseir vás nadchne svojí historií i pohostinností. Najdete v něm nejen papyrus, který používali staří Egypťané již před více jak 4000 lety, ale také kvalitní čaje i parfémy. Jejich vůně připomíná dávné časy alchymie. Vydejte se na výlet za úchvatnou historií této starověké země.

Tento zajímavý psací materiál se skládá z jednotlivých stébel šáchoru papírodárného (Cyperus papyrus) a sloužil pro psaní hieroglifů i malbě obrázků. Výroba papyru je velmi zdlouhavá. Bílá dřeň se rozřezala na jemná vlákna, ponořila na několik dní do vody, aby se zjemnila. Jednotlivé proužky se pak skládali vedle sebe i na sebe tak, aby vznikl jeden silný a dlouhý celek, na který bylo možno psát či vytvářet různé obrazy. Jeho výhodou na rozdíl od jiných materiálů je lehkost, skladnost.

Papyrus | Foto: Pixabay

 

Následně se papyrus tloukl, lisoval ve speciálním lisu a hladil. Proužky papyru se při tomto procesu spojily tekutinou, které z nich při lisování vytékala. Nakonec se slisované šáchorové proužky sušily, znovu uhladily a vyleštily cedrovým olejem Výsledný výtvor měl bílou barvu, která po letech zhnědla. Jednotlivé papyrové listy se lepily za sebe pomocí škrobové kaše, čímž vznikl až několik metrů dlouhý svitek.

Na něj se psalo násadkami, které byly vyrobeny ze seříznutého rákosu. Inkoust byl nahrazován směsí vody, sazí a arabské gumy. Tedy pryskyřice z akácie senegalské (Acacia senegal). Pokud se psalo na svitky, psalo se obvykle jen na jednu stranu, druhá, vnější strana, zůstávala čistá. Dnes je papyrus velmi zajímavým suvenýrem, který ozdobí váš interiér a připomene časy dávno minulé.

Prodejny s tímto unikátním artiklem najdete v Egyptě ve všude. Jedním ze zajímavých míst je například také městečko El Quseir. Jeho 5000 let bohatá historie je velmi zajímavá už jen proto, že bylo první rybářskou osadou na břehu Rudého moře. Osmanská pevnost s věží a pozůstalost jakými jsou vraky lodí, bitevní děla, kočovný kočár, mešitu či kostel. Toto dnes již také turistické letovisko najdete asi 200 km, od Marsa Alam 100 km na sever a od Hurghady na jih asi 200 km na sever.

Typický obchůdek s kořením a čaji | Foto: Alena Šulcová

Noční život je zde čilí, neboť promenády u moře nabízí typické kavárničky, ve městě se pořádají trhy. Místní obchodníci vás rádi zasvětí do výroby originálních parfémů či různých alchymistických lektvarů, které mohou pomoci od bolesti hlavy, svalů a slouží jako blahodárné afrodiziakum. Za zmínku stojí také různé chutě čajů. Od banánových, přes mangové až k ibiškovým. Pyšní se také výrobou kávy. Kardamon jí dodá obzvláště zajímavou chuť.

Samozřejmostí je smlouvání, což je pro tuto zemi samozřejmým zvykem. Vzhledem k tomu, že se ale v této nelehké době potýkají s nedostatkem turistů, velkorysosti se meze nekladou. Egypťané žijí v naprosto odlišných podmínkách, luxus je zde pro pár vyvolených, přesto jsou ve svých příbytcích spokojení, hrdí na svoji zemi, pokorní a váží si nejen turistů, ale také samo sebe.

Do Egypta se můžete tedy těšit nejen za sluncem a mořem. Rozhodně je zajímavé poznat život, za kterým se v této starověké zemi můžete vydat kamkoliv a kdykoliv. Je cenově dostupný a jeho historie k výletům přímo vybízí. Jaké testy, očkování jsou aktuálně zapotřebí zjistíte u své cestovní kanceláře. Nezapomeňte, že váš pas musí být platný 6 měsíců po návratu z této destinace.

0