Španělská chřipka. Proč umírali i mladí a zdraví lidé?

Autor: Buďák Filip

Španělská chřipka | Foto: Prima ZOOM
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

V jednom z dalších příběhů Utajené příběhy Ameriky se vrátíme do roku 1918, kdy Evropu sužovala válka a Ameriku nová neznámá nemoc. Ta si nakonec vyžádala desítky milionů mrtvých, přičemž dvě třetiny obětí byli zdraví mladí lidé. Zabíjela během pouhých 24 hodin od prvních příznaků. Na podzim nemoc vrcholila, nemocnice, hřbitovy, vše bylo přeplněné. Tak rychle, jak se nemoc objevila, ale zase zmizela – během pár měsíců. Prezident a vláda se zachovali zvláštně – jako by se nic nedělo. Nedošlo k žádnému oficiálnímu vyjádření.

S historikem zamíříme do městečka Winfield v Pensylvánii, kde má být jeden z masových hrobů. Převážně tu mají být uloženi evropští imigranti, kteří přišli za prací. Ač je název „španělská chřipka“, ze Španělska nemoc zřejmě nepochází. První podezřelé nárůsty velmi těžké chřipky byly zaznamenány v Kansasu v únoru, už v lednu ale v New Yorku. Vypátrat pacienta 0 je nemožné. USA navíc bojovaly ve válce a chřipka nebyla ničím zvláštním, tento nárůst byl tedy přehlížen. První oficiální pacient je až z března – kuchař „Albert Gyčl“. Ten nastoupil do služby v Kansasu, nedaleko Haskellu, kde mělo vše propuknout. Se svou chřipkou připravoval jídlo, v březnu náhle skončil na marodce. Brzy nato se nakazily stovky, poté tisíce vojáků. Desítky jich zemřely, a byl to jen začátek. Nová chřipka byla dále přehlížena, ale zprávy o ní se objevily také ve Španělsku. V září 1918 byl zasažen chřipkou tábor Devons, kde onemocněla třetina ze 45 tisíc lidí. Je tu spis lékařů a sester, kteří líčí, co se s pacienty dělo. Do Evropy se nemoc dostala s vojáky na lodích, nejprve do Francie a poté dál na východ. Druhá vlna přišla v létě, postižen byl nakonec celý svět. Vláda ale stále mlčela, lidé tak byli bez varování. Veřejnost byla pod palbou náboru do armády – filmy, plakáty, časopisy – vše vyzývalo k podpoře války. Chřipka byla zamlčena, armáda postihovala pravdivé informace.

Španělská chřipka | Foto: Prima ZOOM

Neutrální Španělsko takovými zákazy netrpělo, a tak se o chřipce veřejně psalo. Šířily se i dezinformace, které situaci jen zhoršovaly. Jedním ze způsobů, jak chřipku zastavit, bylo dodržování bezpečné vzdálenosti. Jenže na konci září 1918 se stal ve Filadelfii přesný opak – sešlo se asi 20 000 lidí v průvodu při příležitosti prodeje dluhopisů. Důsledky byly katastrofální – město bylo ochromeno. Nemocnice a hřbitovy byly plné, denně umíraly stovky lidí. Veřejná místa byla zavřena, ale noviny stále mlčely. Chřipka měla i velký vliv na válku v Evropě – v létě onemocnělo půl milionu německých vojáků. Chřipka dále sužovala americké tábory, nemocných a mrtvých přibývalo. Vojenské transporty ale pokračovaly, na začátku listopadu bylo ve Francii 200 000 nemocných amerických vojáků. Jedno z nejvíce postižených měst byl Pittsburgh. Právě zde se vyráběla ocel pro válku, město bylo centrem zbrojního průmyslu. Podmínky tu byly těžké a dělníci žili v bídě. To vše nahrálo vyšší úmrtnosti.

Vědci virus zkoumali, vznikl zřejmě u vodního ptactva a byl velmi silný. Proto umírali i mladí a zdraví lidé. Jejich imunita si myslela, že bojuje s běžnou chřipkou, a efekt byl pak opačný. S koncem války chřipka rozhodně neskončila, do jara 1919 bylo nakaženo 500 milionů lidí a zemřely desítky milionů lidí, odhaduje se 50–100 milionů (válka si vyžádala cca sedmnáct milionů)! 3. dubna Wilson během mírových jednání onemocněl, v Paříži vrcholila třetí vlna španělské chřipky. Záznamy o jeho stavu přesně líčí, co se dělo. Horečka, kašel, bolesti celého těla, průjem. Po návratu z vyjednávání byl jako vyměněný, nemoc měla zjevné důsledky. V říjnu 1919 prodělal Wilson těžkou mozkovou mrtvici a ochrnul na polovinu těla. Mohlo jít o následek španělské chřipky – kardiovaskulární problémy jsou známým následkem. V závěru dokumentu se dočkáme srovnání se SARSem a také naší dnešní připraveností.

Vydejte se pátrat po tajemstvích za Velkou louži na Prima ZOOM, a to od 30. 4. ve 23.25 – Utajené příběhy Ameriky.

 

Zdroj: Prima ZOOM

1