Slavík bez Slavíka. Kdo Karla Gotta nahradí?

Autor: Jana Černá

Slavík Karel Gott | Foto: TV NOVA
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

„Přidat na Seznam.cz“/>

Synonymem této ankety byl od jejího počátku zesnulý zpěvák Karel Gott. Přesto, že ne vždy vyhrál, jeho místo bylo těžko zastupitelné. Proč se některé osobnosti omluvily a nahradí Mistra někdo jiný a bude mít obnovená anketa stejnou noblesu jako za Gotta?

Zlatý slavík, to byla anketa nejoblíbenějších interpretů a kapel. Její historie sahá až do roku 1962. Převážně ji vyhrával Karel Gott. O prvenství ho připravil jednorázově Waldemar Matuška, Dalibor Janda či Meky Žbirka. Již tehdy, v Lucerně ve chvíli, kdy Karel Gott přebíral dvacáteho slavíka se nechal slyšel, že rád slavičí voliéru opustí, protože by ji rád přenechal dalším zpěvákům. Jeho fanoušci mu posílali hlasy však dál. A tak Gott svoji voliéru stále rozšiřoval.

Anketa, kterou organizoval Mladý svět, skončila v roce 1991. Po několikaleté pauze ji obnovil podnikatel Jaroslav Těšínský, a to pod názvem Český slavík. Poprvé se představila v roce 1996. Nepříjemným skandálem ohledně hlasování i účasti skupiny Ortel byla ukončena v roce 2017. Během ankety Karla Gotta přeskočil Daniel Hůlka i Tomáš Klus. Právě z důvodu odchodu Mistra Karla Gotta i nepříjemného skandálu v roce 2017 se některé známé osobnosti z této hudební ankety omluvily.

Dalšího obnovení se dočkala až v roce 2021. Galavečer, který se uskuteční v Divadle Karlín bude poprvé bez Slavíka. Udrží si anketa vysokou laťku, kterou ji nastavil právě zesnulý Karel Gott? A to nejen v profesionalitě, umu, ale také eleganci, noblese? To se dozvíte v dnešním přímém přenosu od 20.20 hodin na TV NOVA.

0