Jiří Adamec: Co to je kvalitní zábava na TV obrazovce?

Jiří Adamec exkluzivně pro VIPosobnosti.cz

Režisér Jiří Adamec | Foto: TV Prima
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Režisér, který stál za mnoha úspěšnými seriály, inscenacemi, ale i zábavnými pořady. Za svůj život Jiří Adamec spolupracoval nejen s osobnostmi z řad šoubyznysu, ale také štábem, kde byla profesinalita neméně důležitá. Jak vzpomíná na Radana Dolejše, co ovlivňovalo konečný výsledek a jaký typ zábavy lidem chybí, odpověděl pro VIPosobnosti.cz.

Pane režisére, nedávno Česká televize uvedla nejen dokument Karel, ale hned po něm i narozeninový koncert Karel Gott 70. Vy jste na něm spolupracoval s Radanem Dolejšem, který nás před pár dny opustil. V čem přesně?

Radan Dolejš byl scénárista, já režisér. To jsou, jak dobře víte, dvě profese které se na libovolném projektu vzájeměn velmi potřebují. A navíc, mezi námi dvěma bylo pouto mnohaleté spolupráce na mnoha jiných projektech, takže jsme spolu velmi dobře komunikovali. I na oslavě 75 narozenin Karla Gotta jsme velmi úzce spolupracovali, už od prvního písměnka ve scénáři. Tady dokonce i s producentem projektu dr. Františkem Janečkem. S Radanem jsme si rozuměli a byli jsme dobře sehraní.

Byly časy, kdy televize doslova chrlily jeden zábavný pořad za druhým. Vy jste režíroval například všechny pořady s Petrem Novotným a všechny Silvestry na TV NOVA. Měl jste okolo sebe vždy stálý tým spolupracovníků, resp. jaké to bylo zvykat si na nové lidi, štáb kolem sebe?

Ano, měl jsem a mám stále kolem sebe své spolupracovníky, které jsem si za léta práce pro televize vybral a vychoval „k obrazu svému“. Jsou to ti nejlepší z nejlepších, bez nich by to nešlo.

A to ovlivňovalo konečný výsledek…

Už jsem myslím už odpověděl, výsledek to ovlivňovalo velmi, bez nich by to prostě nešlo…

Jiří Adamec běhen natáčení Silvestr na pláži | Foto: VIPosobnosti.cz

Už jsem zmínila dokument Karel. Viděl jste jej? Jaké vás při něm jako letitého kolegu i kamaráda Karla Gotta provázely pocity, jak ho jako odborník hodnotíte?

Ten dokument je velmi zajímavý,  je udělaný někým, kdo měl KARLA, stejně jako já, velmi rád a velmi si ho vážil.

Nejen v televizich chybí kvalitní zábava. Věříte v nějakou změnu?

Co to je kvalitní zábava na TV obrazovce? Znám mnoho lidí, kteří tu zábavu, kterou jsme produkovali my, já a můj tým, za kvalitu nepovažovali. Ano, chybí klasická, česká, televizní zábava jak jsme ji na českých televizních okruzích byli zvyklí vídat. Ta opravdu chybí. Znám mnoho konkrétních lidí, kteří si stýskají, ale koupit a vyvařovat lycenční televizní pořad vyjde zřejmě na jeden kus o dost levněji.

Autor: Alena Hájková