Láďa Štaidl mi nabídl nemalé peníze, říká Jiří Adamec

Pro VIPosobnosti.cz exkluzivně režisér Jiří Adamec

režisér Jiří Adamec | Foto: TV Prima
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Režiséra Jiřího Adamce a Ladislava Štaidla spojovalo nejen přátelství, ale také profesionalita. Právě muzikant pomohl jako jediný režisérovi v byznyse. Adamcovy seriály podkreslovala Štaidlova hudba i hlas. V rozhovoru pro VIPosobnosti.cz se dozvíte nejen jak na muzikanta, byznysmena a kamaráda vzpomíná věhlasný režisér.

Odešel Ladislav Štaidl, pravá ruka Karla Gotta. Jak dobře jste se, pane Adamec znali?

Myslím, že jsme se kdysi dávno znali hodně dobře. Řekl bych, že jsme byli dokonce kamarádi, nejen spolupracovníci. To vše jak říkám dávno, před revolucí v roce 89. Potom byl Láďa vytlačen ze šoubyznysu a naše kontakty se postupně vytrácely.

Jednou jste se mi zmínil, že vám pomohl ve vašich začátcích. V čem?

Chtěl jsem kdysi koupit dům, dostal jsem se k velmi dobré nabídce. Dům který se mi hodně líbil a byl na místě, které jsem si vysnil. Ale neměl jsem na něj dost peněz. Láďa se nabídl, že mi půjčí. A nic za to nechtěl…to bylo vzácné. Měl jsem v tom čase mezi kamarády mnoho movitých lidí, on jediný mi podal pomocnou ruku. Jen tak…z přátelství.

Ladislav Štaidl | Foto: Miloš Schmidberger

Jako režisér top zábavných pořadů i člověk, který se v šoubyznysu pohybuje celý život víte, že je to nepřehledná džungle. Jak podle vás Láďa zvládal se v ní orientovat?

Myslím, že Láďa byl nejen slušný a velmi rozumný člověk, byl to i výtečný muzikant, skladatel a manažer. A to už v době, kdy slovo manažér bylo v této zemi spíš nadávka.

Proč podle vás v revolučním roce 1989 odešel od Karla Gotta, který právě v slavil 50. narozeniny, a nikdy neměl potřebu se vracet?

Láďa Štaidl byl přímočarý a říkal, co si myslí. A v době, kdy bylo třeba říkat jen určité věci, řekl, co si myslí…díky této jedné větě na mikrofon v Československé televizi byl vzápětí jako „nepřítel revoluce“ vytlačen z kultury…proto „odešel“ … on o své místo dále nebojoval a stáhl se do ústraní. A v něm zůstal až do své dnešní smrti. Škoda. Pro českou kulturu a pro nás všechny.

Vy jste režisérem velmi úspěšných seriálů, připomeňme například Zkoušky z dospělosti. Právě k nim složil Štaidl muziku. Jak probíhala taková spolupráce?

Ano, ve Zkouškách z dospělosti Láďa zpíval i titulní píseň. Muziku napsal ale také do mnou režírovaného seriálu Bylo nás šest. Jak jsme říkal, byli jsme kamarádi, takže naše spolupráce byla velmi přátelská. Jezdil jsem za ním do Jevan, kde měl nahrávací studio a tam jsme také spolupracovali. Byla to nádherná léta.

Odchází generace osobností a především profesionálů. V čem podle vás toto mistrovství spočívá?

To je nejednoduchá otázka…Když řeknu, že v ambici být nejlepší ve svém oboru, nejen vydělat peníze a zbohatnout…nebude to přesné. Dokonce to bude nepřesné. Vydělat peníze samozřejmě není hřích…, ale nesmí to být hlavní a jediný cíl. Profesionálové, jak jsem je celý svůj život znal já, byli ti, kteří byli díky svému úsilí nakonec nejlepší /K. Gott, K. Svoboda, L. Štaidl a další…/ a díky své kvalitě regulérně vydělali také hodně peněz. Tak to má přece být. Dnes mám pocit, že vydělat peníze, pokud možno hodně peněz, je generální a jediný cíl… A dál už nechci nic říkat. Není mi nejlépe…dnes 31.ledna 2021 zemřel Láďa Štaidl…

Autor: Alena Hájková