První faux pas při volbě prezidenta z pohledu etikety

Jana Černá

Pražský hrad | Foto: Alena Šulcová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Dnešní den byl pro Českou republiku opět velmi významný. Do funkce prezidenta České republiky byl uveden Petr Pavel. Ve Španělském sále proběhla inaugurace za účasti hostů, ale také bývalých prezidentů. Ne každý ji zvládl podle protokolu i slušnosti.

K této sváteční atmosféře nepatří jen proslov, ale také oblečení. „Velmi elegantní dress code zvolila jak paní Pavlová, tak pan prezident,“ říká Alka Hájková, poradkyně v oboru etiketa.  Prezident se dočkal v sále velkého a dlouhého potlesku. “ Ten je vždy projevem úcty a poděkování. Bohužel pan Václav Klaus s manželkou se mu vyhnuli. Toto je faux pas, portože nejen on byl kdysi sám zvolen a měl by znát základy protokolu. Svým postojem dal najevo neverbálně to, co si o nastupujícím prezidentovi myslí. A to se na veřejnosti při takovéto příležitosti nedělá,“ dodává Hájková.

Prezident Pavel s manželkou etiketu v prvních okamžicích svého nového působení na Hradě zvládli velmi dobře. Zda-li dostojí Pavel svým slovům a opravdu pozvedne naši zemi  tímto způsobem i potřebnou kulturností ukáže čas.

8