Promoce je chvíle sváteční i dojemná. Nezapomeňte na dárek i kapesníčky

Jana Černá

Mgr. Jakub Hájek | Foto: Martina Urbanová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Slavnostní ceremoniál, který vrcholí na vysokých školách právě v těchto dnech. Těší se na něj nejen studenti, ale také příbuzní a ti nejbližší. I tato chvíle má svá psaná i nepsaná pravidla. Na co bychom neměli zapomenout?

Moderní styl ocení především studenti | Foto: Columna

V tento den dostávají studenti, kteří úspěšně ukončili své vysokoškolské studium státnicemi svůj vysokoškolský diplom, který můžou absoloventi používat. K jeho dosažení se studenti připravovali několik let pečlivě na zkoušky, sbírali nové zkušenosti, ale také si našli přátele, kamarády. Někteří z nich je budou provázet možná i celým dalším životem. K této slavnostní chvíli patří i náležité oblečení, dárek a oslava.

Oblečení pro dívky by mělo být střídmé, elegantně-sváteční. Není vhodná krátká-mini sukně, šaty, tílka ani sandály.  jsou decentní delší šaty, sukně, halenka, ale i jemné líčení a upravené vlasy. Pokud můžeme, volíme lodičky na nižším podpatku, aby dámy během inaugurace nebolely nohy.

Muži by měli volit oblek v modré, šedé barvě. Černý oblek vhodný není, a to proto, že se jedná m.j. o společenský akt během dne. Košile, pásek, který ladí barevně k botám je samozřejmostí. I pánové dbají na účes a dtail, jako jsou hodinky, kapesníček v kapse saka a kravata. „Dress codem vyjadřujeme úctu nejen k sobě, ale také aktu samotnému,“ říká poradkyně v oblasti společenského vystupování, Alka Hájková. „Také doprovod by měl být slavnostně oblečen, tím zase on dává najevo, jak si váží uspěchu studenta. Nikdo by neměl zapomenout na kapesníčky, protože je to dojemná chvíle a slzám se jen těžko ubráníte.“

Proslov přednáší ti nejúspěšnější | Foto: Martina Urbanová

 

Při příchodu pedagogického sboru do místnosti a české hymně všichni přítomní musí povstat. Po proslovech vedení univerzity následuje samotný akt předávání diplomů. Většinou ti nejlepší studenti mají na závěr celého aktu slavnostní a děkovný proslov.“Děkujeme za vaši podporu, energii a pomoc, kterou jste nám v průběhu studia poskytli,“ promluvil slavnostně na závěr Mgr. Jakub Hájek. “ Tímto slavnostním aktem odchází k definitivnímu rozloučení se studenty, univerzitou, mnoha báječnými lidmi, které jsem zde poznal. Věřím, že silné vazny, které jsme si tady vytvořily nám vydrží po celý život. Moje pocity štešní přichází s tím, že se můžu rozloučit s probdělými nocemi nad studiem, prázdným bankovním účtem a radostnými kocovinami nad úspěšně složenými zkouškami,“ dodává s nadsázkou čerstvý magistr Hájek, který po prvním rozhovoru, který poskytl své univerzitě odjel slavit do restaurace Columna.

Po odchodu profesorského sboru a slavnostním zakončení promoce následují gratulace. V dnešní době si celý ceremoniál natáčíme na mobilní telefony, pořizujeme fotografie na památku. Také školy myslí na svoji prezentace, a tak po skočení ceremoniálu pořizují rozhovory s úspěšnými studenty.

Dárky, dojmy, ale i slova poděkování můžete nechat až na volnější chvíli v restauraci.  Vhodné jsou květiny, ale i pero, hodinky, šperky… Dary, které mají trvalou hodnotu a studenti se je můžou schovat na památku. Tato chvíle je slavností také pro ty, kteří studenty vedli k úspěšnému zakončení studia. Proto i blízkým v rodinách, ale i ostatním, kteří umožnili svým dětem, svěřencům studium, by se od nich měli dočkat slova díků a uznání.  Vybírejte mezi takovými, kde se budete cítit dobře, kde vám poskytnou dostatečné soukromí, vázy na květiny a příjemný servis.  Pokud na oslavu neodcházíte přímo z promoce, přesto vybírejte v šatníku opět něco slavnostnějšího. „Oběd, večeři platí rodiče oslavence,“ doplňuje Hájková.

Promoce je chvíle sváteční, emoční, ale taky vstupní brána do pracovního, rodinného života. Rozvíjet se a pracovat na sobě můžeme dál po celý život, každý podle svých představ a potřeb.

 

0