Autor textu Jdi za štěstím, Zdeněk Borovec by oslavil 90. narozeniny

Autor: Alena Hájková

Zdeněk Borovec | Foto: Česká televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Textař, libretista s obrovským talentem i šarmem, Zdeněk Borovec se narodil 7. ledna 1932. Z jeho pera pochází nezapomenutelné texty, kterým vdechli život špičkoví umělci a dodnes patří k uměleckým skvostům.

Kdo by neznal hloubavé texty, Hrátky s láskou, Když jsem já byl tenkrát kluk, Paganini, Můj déšť, Můj refrén, Alžbětínská serenáda, Měl jsem rád a mám, Léta prázdnin, Je jaká je, Lásko má, Ať láska má kde kvést, Jdi za štěstím které procítěně zpíval Karel Gott. Už z hor zní zvon, píseň v podání Karla Gotta zazněla ve svatovítské katedrále a doprovázela Mistra na jeho poslední cestě. „Znamenal pro mě neuvěřitelný kus mého života, spolupracovali jsme spolu od roku 1964. Patřil k absolutní špičce. Byl básníkem, romantikem, ale dokonale ovládal i hitový slogan. Proto jsem ho oslovoval ve chvílích, kdy mi opravdu na něčem záleželo. Jeho texty byly totiž zárukou kvality ve všech směrech,“ řekl na adresu textaře jeho přítel, Karel Gott. Právě píseň Kam tenkrát šel, můj bratr Jan, jejíž text odkazoval na upálení Jana Palacha byla za normalizace zakázána. Nejen na ni vzpomíná v dokumentu Karel Mistr. Česká televize jej uvede již 15. ledna v hlavním vysílacím čase. Stejného osudu se dočkala i píseň Když máš v chalupě orchestrion. Úvodní píseň k seriálu Chalupáři nazpíval Waldemar Matuška.

Karel Gott | Foto: František Jirásek

Také pro Karla Zicha se text písně Máš chuť majoránky stala romantickým hitem. Stejně tak písně dalších interpretů s textem Zdeňka Borovce se dlouhou dobu držely na prvních příčkách hitparád. Velmi známé jsou i jím otextované písničky Hany Zagorové Já jsem tvá neznámá, Náš dům zní smíchem, Studánko stříbrná. Pro Marii Rottrovou napsal i texty Ten vůz už jel, Zřejmě letos nikde nejsou kytky. A tak by se dalo pokračovat dál, neboť Zdeněk Borovec napsal za svůj život více jak dva a půl tisíce písňových textů.

Karel Svoboda | Foto: archiv Karel Svoboda

Zdeněk Borovec nejčastěji spolupracoval s Karlem Svobodou. Byl například spoluautorem scénáře, autorem libreta hitmekarova velmi úspěšného muzikálu Drácula. Tento bohem nadaný textař opustil náš svět uprostřed spolupráce nad muzikálem Michala Davida, Kleopatra. Pro zajímavost, Zdeněk Borovec byl spolužákem neméně úspěšného člověka, režiséra Miloše Formana. Jeho texty jsou neopakovatelné, nádherně sladěné s hudbou, mají příběh a z médií je slýcháme dodnes.

1