Z MS jsem si přivezla krásné finálové umístění, říká Klaudie Kmentová

Alka Hájková

Klaudie Kmentová na MS ve vodním lyžování | Foto:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Obrovský úspěch pro Klaudii Kmentovou, ale i Českou republiku. Sportovkyně si přivezla z mistrovství světa ve vodním lyžování ze Santiago de Chile 6. místo. Kdo Klaudii přivedl k lyžování, kterou disiplínu má nejraději, jak zvládá školu? Nejen o tom v rozhovoru pro VIPosobnosti.cz.

Klaudie, ty jsi se před pár dny vrátila z Chile, kde jsi na MS ve vodním lyžování obsadila úžasné 6. místo. Jaký je to pro tebe pocit, s jakými dojmy se vracíš? 

Toto mistrovství světa bylo mé první a také jsem prvním rokem v kategorii juniorů. Proto jsem si nedělala velké naděje a brala jsem to hlavně jako velkou zkušenost. Závodí se ve třech disciplínách – slalom, triky, skoky. Slalom, ve kterém jsem si věřila nejvíce, se mi v rozjížďkách bohužel vůbec nepovedl, takže jsem se nedostala do finále. Triky se mi v rozjížďkách poměrně povedly a stačilo to na postup do finále, do kterého jsem šla z jedenáctého místa. Ve finále jsem předvedla své maximum co umím, zajela svůj osobní rekord (4450 bodů) a skončila na šestém místě. Už postup do finále byl pro mě velkou radostí a to, že jsem si ve finále na mistrovství světa udělala osobní rekord a domů jedu s šestým místem, je pro mě velký bonus. Jsem moc ráda, že po pádu ve slalomu se triky takto podařily a motivuje mě to k další přípravě a posouvání se dál.

Velké vítězství i hrdost na MS vodní lyžování | Foto: Tiare Miranda

Soutěžilo se v několika disiplínách, které z nich ti byly nejbližší? 

Odjakživa mojí nejoblíbenější disciplínou byly triky, které dělám ze třech disciplín úplně nejdéle a v důležitých závodech se mi zatím daří nejvíce. V průběhu posledních pěti let jsem se hodně posunula ve slalomu a kdyby se mě teď někdo zeptal jakou disciplínu mám radši, nejspíš bych nedokázala odpovědět. Slalom se mi ale bohužel zatím nedaří tolik v důležitých závodech. Skoky jsou prozatím má nejhorší disciplína, tím pádem i nejneoblíbenější, to ale neznamená, že mě nebaví. Mám z nich spíše respekt a zlepšuji se po malých krůčkách, kterými se snažím odbourat svůj strach. Doteď jsem skoky jezdila hlavně pro doplnění bodů do kombinace (to je další, čtvrtá disciplína – sečtení kombinačních bodů ze všech disciplín), ale chtěla bych a doufám, že se budu postupně zlepšovat.

VIDEO: se souhlasem Libor Kment

Jak takové mistrovstí světa, soutěž probíhá? 

Před mistrovstvím obvykle probíhají nějaké tréninky a těsně před závodem probíhá takzvaná familirizace, což je oficiální krátký trénink, už v závodním duchu, ve všech disciplínách. V první den závodu probíhá slavnostní otevírací ceremoniál, kde se prezentují závodníci z každé země a v průvodu nesou její vlajku. Probíhají určité proslovy a sliby a krátký raut. Celé mistrovství většinou probíha čtyři až pět dní. V prvních dnech se jedou semi finále a postupuje určitý počet závodníků. Finále už je velké drama. Jako poslední startuje závodník s nejlepším výsledkem ze semifinále. Jen část lyžařů závodí ve všech třech disciplínách a jen těm se počítají výsledky do čtvrté disciplíny – kombinace. Někteří závodí jen v jedné nebo dvou disciplínách. Poslední den mistrovství probíhá večer slavnostní banket a vyhlášení výsledků s předáváním medailí.

Česko slaví úspěch ve vodním lyžování na MS v Chile | Foto: Tiare Miranda

Vraťme se na začátek. Tvůj tatínek je vyhledavaný plastický chirurg a výborný sportovec. Byl to on, kdo tě k tomuto sportu přivedl?

Ano, táta miluje všechny vodní sporty a lyžování bylo jedním z nich. Když jsem ve čtyřech letech viděla rodiče jak lyžují na vodě, chtěla jsem to také zkusit a od té doby mě to chytlo a „už jsem z lyží neslezla.”

Kdo je tvým největším vzorem? 

Od nás z ČR jsou to učitě naši tři špičkoví profesionální lyžaři, mistři Evropy a světa – Daniel Odvarko, Martin Kolman a Adam Sedlmajer. Moc je obdivuji hlavně za to, že z těžkých podmínek, které tu v Česku máme, se dokázali vyšplhat až tak vysoko mezi nejlepší lyžaře na světě.

Ze světových lyžařů je to Martin Labra, kterého znám osobně z Chile. Je to lyžař mého věku, velký talent a skvělý člověk. Z dalších lyžařů jsou to např. Neilly a Charlie Ross, Pato Font, Erika Lang a mnoho dalších. S některými z nich jsem měla možnost trénovat osobně.

Jsi určitě sama velkou motivací pro další mladé sportovce. Jak ale zvládáš školu a cestování?

Já ještě nejsem úspěšná natolik, abych si myslela, že jsem motivací pro další lyžaře. Podmínky v Čechách nemáme úplně ideální pro tento sport, včetně krátké sezóny, a proto musím dost často cestovat. Cestování mě baví, ale se školou je to horší skloubit. Naštěstí mi zatím vycházejí vstříc.

Výhry jsou nejen o úžasných pocitech, ale také o závazku. Jaké jsou tvoje další plány? 

Když se to na závodě povede, je to samozřejmě skvělý pocit, ale hlavně je to pro mě obrovská motivace do dalších tréninků. Letos mám v plánu několik českých i mezinárodních závodů a vrchol letošní sezóny je mistrovství Evropy ve Španělsku, které se uskuteční v srpnu. Další mistrovství světa mě čeká v roce 2024, kdy už budu v juniorech starší.