Objednáváte firmu na vánoční úklid? Na toto si dejte pozor

Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Předvánoční přípravy jsou již v plném proudu. Sháníme dárečky, zdobíme své domovy, pečeme cukroví . A do Štedrého dne nás čeká ještě také předvánoční úklid. Někteří ho zvládnou sami, jiní si objednávají profesionální firmy. Co byste měli vědět, než ji objednáte?

Úklidové firmy stejně jako některé další zaznamenávají v tomto čase pokles poptávek. „Vloni jsme touto dobou nevěděli, kam dřív skočit,“ potvrzuje paní Petra, majitelka pražské úklidové firmy. „Letos jsme na tom hůř i proto, že zaměstnáváme především ženy z Ukrajiny, které ale dopředu neví, jestli kvůli válce nebudou muset odjet zpátky do vlasti, takže zaručit jmenovitě paní na úklid je nejisté.“

Než si objednáte jakoukoliv firmu, přesvěčte se, zda je korektní. Její majitelé by měli mít nejen firmu zapsanou v Obchodním rejstříku, webové stránky, možnost nahlédnout do recenzí, ale i pojištění odpovědnosti, které je velmi důležité proto, aby vám uhradili připadné poškození věcí v domě během úklidu. Pokud vám garantují „nejnižší“ cenu, měli by ji dodržet. Předem si tedy zjistěte, kolik bude celkový úklid stát. Někde se počítá cena od hodiny, jinde za celkově provedenou práci, což je výhodnější. Pokud nejste doma, nevíte, kolik hodin bylo celkem doopravdy odpracováno.  „U nás se platí jiná cena za jednu uklízečku, vyšší je, pokud klient objednává dvě, což je většinou do rodinných domů,“ vysvětluje dále paní Petra.

V případě, že si najímáte novou firmu, je vhodnější pro vás zůstat doma. Uklízečka váš domov nezná, než se zorientuje, může to chvíli trvat. Je to také otázka důvěry, jestli ji můžete nechat pracovat a volně se pohybovat po domě samotnou. Proto je lepší oslovit úklidovou firmu na doporučení a vyžádat si všechny potřebne dokumenty pro případné reklamace.

Předem se domluvte nejen na přibližném úklidovém čase i zda budou použity firemní nebo vaše čistící protředky. Jasně předem řekněte, co vše budete v rámci úklidu požadovat. Zda běžný úklid nebo generální. Cenově i časově se liší. Po skončení úklidu by vám měl někdo z firmy zkontrolovat kvalitu úklidu, až poté teprve zaplaťte. Firma ručí za naprosto perfektně odvedenou práci. Některé firmy mají své řidiče, kteří paní na úklid rozváží. Tady si přesně domluvte čas příjezdu i odjezdu. „Stalo se mi, že jsme s paní ještě po skončení úklidu doma čekala přes půl hodiny na odvoz. Když pán dorazil, vysvětlil své zpoždění slovy, ať jsme rády, že vůbec přijel, protože je provoz. Přitom jsem za osmihodinový úklid zaplatila 3.700,-, což není málo. V ceně byla samozřejmě započítána i práce řidiče,“ vypráví svojí zkušenost s úklidovou firmou paní Alena.

Pokud firmy nabízí vysoké ceny, poohlédněte se soukromě po paní na úklid. Celková cena je pak nižší. I tady si ale zjistěte vše potřebné. Mějte na paměti, že neplatíte jen za samotný úklid, ale také diskrétnost a chování personálu úklidové firmy.

0