Obava z potravinové krize není úplně nereálná, říká Andor Šándor

Autor: Alka Hájková

ing. Andor Šándor | Foto: Miloš Kraus
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Válka na Ukrajině. Má sankční systém zasahovat kulturu i sportovce, podaří se Rusům odstřihnout Ukrajinu od moře, v čem současný stav připomíná rok 1915 ? Nejen o těchto tématech s Andorem Šándorem v exkluzivním rozhovoru pro VIPosobnosti.cz.

Pane generále, spekuluje se o možném vítězství Ukrajiny. Jaký je váš názor?

Samozřejmě řada zemí včetně Aliance podporuje myšlenku, že by Ukrajina mohla zvítězit. Otázka je, zda je to skutečně reálné. To já si v tuto chvíli ještě nemyslím, protože přestože Rusko nedosahuje nějakých bombastických vítězství v Donbasu, přece jenom postupuje. A otázka je, jak dlouho ten konflikt může trvat. Pokud by se protahoval a zároveň západ byl schopen vyzbrojovat Ukrajinu, mohlo by samozřejmě k nějakému dílčímu úspěchu na ukrajinské straně dojít. Zároveň je problém, že některé západní země si uvědomují, což je trochu schizofrenní, že vítězství Ukrajiny může znamenat turbulentní situaci v Rusku. Mohlo by dojít i k tomu, že by se Rusko mohlo částečně fragmentovat, a to je něco, co by pro bezpečnost Evropy bylo zřejmě zásadní. Protože kdyby se taková země, která má téměř 7 tisíc jaderných zbraní, rozpadla, mohl by to být velký problém.

Podaří se Rusům odstřihnout Ukrajinu od moře?

Myslím, že v současné době Rusko z velké části Ukrajinu od moře odstřihlo. Především Azovského a částečně Černého. A zároveň blokuje Černé moře, takže de facto efektivně kontroluje jakoukoliv možnost Ukrajiny vyvážet. A vidíme a slyšíme názory Ruska, že otevřou přístavy, tak aby mohla Ukrajina vyvážet obilí, protože obava z potravinové krize není úplně nereálná. Ale Rusové samozřejmě na oplátku chtějí odstranění sankcí. Jak na to bude reagovat západní svět, to vůbec nevím. Ale to, že je Ukrajina odstřižena od moře, je realita. Jestli bude Ukrajina vyvážet přes Bělorusko nebo jiným způsobem, to uvidíme. Nabízí se v Bělorusku odstranění části sankcí také, ale to je otázka, jak to ještě bude.

Andor Šándor, Jan Pirk , Antonín Panenka| Foto: Jiří Gabriel

Jak dlouho to všechno může trvat?

Konflikt může trvat ještě nějakou dobu. Protože pokud obě strany budou mít munici, budou mít zbraně a budou mít lidský potenciál tak, aby nahrazovaly ztráty, které jsou nepochybně na obou stranách velké, pak ten konflikt může klidně trvat, to já neumím odhadnout. Ale už trvá asi 85. den a to opravdu už je problém.

Původně mělo jít o časově krátký zásah. Problém nyní je v tom, že čím déle konflikt trvá, tím hůře se zastavuje.

To je pravda. Protože pak už nikdo není schopen zodpovědět, proč byly tak velké ztráty. V roce 1915 v první světové válce to bylo podobné. V té době se také válka dala ještě zastavit. Ono dát si za cíl totálně oslabit Rusko, přesně jako měla Anglie a Francie cíl totálně oslabit Německo, může paradoxně konflikt prodloužit na poměrně dlouhou dobu.

Více zde: Andor Šándor promluvil o nejhorším momentu Putinova

Může se také karta otočit tak, že Evropa ublíží sama sobě?

Evropa si samozřejmě musí přiznat, že sankce dopadají na její občany. Teď se údajně mají chystat nějaké ruské sankce proti Evropě. Vůbec bych si nedovolil tvrdit, s jakou kartou přijdou. Ale může to být také velký problém. A ten problém se bude projevovat příští roky. Snaha západu odstřihnout se od energií z Ruska je hezká věc, otázka je, jaká bude za tyto energie náhrada a za jakou cenu.

Jaké jsou v současné době cíle Ruska, aby mohla válka skončit?

Myslím, že je to kontrola celého Donbasu. Ta se pomalu systematicky naplňuje. Na začátku konfliktu proruští separatisté ovládali 30 procent Donbasu, dneska ovládají asi 80 procent. Je tedy evidentně vidět, že postupují. Nevím, jak dalece jsou Rusové odhodláni jít dál v případě, že by dokázali ovládnout Donbas a eliminovat ukrajinskou armádu na Dobase, tak by si samozřejmě uvolnili ruce, aby upřeli pozornost ještě k Charkovu. To já v tuto chvíli neumím říct. Ale je vidět, že konflikt se vyvíjí. A v tuto chvíli – a to je nejhorší – žádná strana nemá zájem jednat a není tu žádný tlak mezinárodního společenství ani na jednu stranu, aby jednala.

Co si myslíte o tom, že byli Rusové a Bělorusové vyřazeni z MS v ledním hokeji?

Nevím, jestli tento sankční systém má zasahovat i sportovce. Hokejisté stejně nemají žádný vliv na vedení Ruska nebo Běloruska. Nepovede to k tomu, že by někdo v Minsku nebo v Moskvě zmoudřel. Já bych se k tomu spíš neuchýlil, než uchýlil. Stejně tak to vnímám v kultuře.

ing. Andor Šándor exkoluzivně pro VIPosobnosti.cz