Mistři renesance se představují v Mánesu. K vidění je i první ženský akt

Jana Černá

Mistři renesance | Foto: Jakub Hájek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Da Vinci, Michelangelo, Botticelli a Raffael. Tito mistři se právě představují v galerii Mánes. Proto, aby jejich díla mohli miliony lidí shlédnout, navštěvují umělecké metropole, jako je Florencie, Benátky, Miláno, Řím, Londýn a Paříž. Pražská výstava „Velcí mistři renesance“ poprvé spojuje nejvýznamnější umělecká díla jako vysoce kvalitní reprodukce z celkem 12 předních světových center umění pouze na jednom místě.

První ženský akt | Foto: mistrirenesance

Ve výstavní síni je k vidění například Mona Lisa mistra Leonarda da Vinciho, která je považována za nejslavnější olejomalbu na světě.  Botticelliho první ženský akt téměř v životní velikosti „Zrození Venuše“ je považován za milník v dějinách umění. Návštěvníky výstavy nadchne i v původní velikosti (278 x 175 cm). Monumentální obraz vznikl na konci 15. století a od počátku 20. století je vystaven ve slavné galerii Uffizi ve Florencii. Dílo bylo obdivováno a analyzováno po staletí. K vidění jsou také fresky, ve kterých lze objevit tisíce malých detailů.

Mistři renesance | Foto: Jakub Hájek

Vrcholem výstavy je bezesporu 5,17 metru vysoká replika Michelangelova Davida v kopuli Galleria dell‘ Accademia, s celkovou výškou cca 9 metrů. David je první monumentální sochou vrcholné renesance a je považován za nejslavnější sochu v dějinách umění. Originál vyřezaný z jediného bloku mramoru je ve Florencii od roku 1873 a odhaduje se, že váží téměř šest tun. Znázorňuje biblického Davida těsně před soubojem s Goliášem. Michelangelo dokonale znázornil proporce lidského těla a v současné době je toto dílo označováno jako jedno z nejlepších sochařských vyobrazení mužského těla v renesančním stylu.

0