Mistr basů ocenil Hanku Zagorovou vysokoškolským titulem

Jana Černá

Karel Vágner a Hanka Zagorová | Foto: se souhlasem České televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Producent a muzikant Karel Vágner spolupracoval s Hanou Zagorovou, která tento svět opustila ve svých 75 letech téměř celý život. V rozhovorech, který poskytuje médiím, ale i do knihy Cesta k vrcholu na tuto ženu nikdy nezapomněl. Jakou profesi pro ni zvolil, jaký hit pro Hanku napsal Zdeněk Barták a co píseň Můj čas znamenala pro seriál Sanitka?

Nebudu mluvit o muzice, protože to je všechno řečeno. Kdyby byla v hudební branži vysoká škola profesionalismu, je jasné, že Karel Gott by tam dělal rektora. A vůbec nepochybuju o tom, prorektory by byli třeba Hanka Zagorová nebo Meky Žbirka. To jsou všichni lidé, kteří jsou úžasní a čestní,“ řekl nedávno pro VIPosobnosti.cz Mistr basů.

„Hanka je pro mě kamarádka na život a na smrt,“ vyznal své city ke zpěvačce v knize Cesta k vrcholu muzikant. „V kapele jsme si vždycky práci rozdělili, byli jsme domluveni. Vágner, ten musel schytávat rány, a někdy dokonce „přímo na solar“. Byl jsem totiž první na ráně, takže jsem byl ten kritizovaný. A za mnou stála věčně se usmívající a laskavá Hanička. Všechny nepříjemné záležitosti jsem za kapelu i za ní řešil sám,“ vyprávi Vágner v knize Aleny Hájkové.

Hudební skladatel Zdeněk Barták | Foto: Alexandr Janovský

Slzám a smutku se nevyhnul ani známý hudební skladatel Zdeněk Barták. „Hanička v roce 1975 nazpívala písničku Kamarád, kterou jsem pro ni napsal. Díky ní se stala hitem. Tady začala naše velmi příjemná spolupráce a přátelství. Velmi mě to rozrušilo, není potřeba to víc komentovat,“ říká z úctou k Hance její letitý kamarád.

Zpěvačka byla nejen obrovskou profesionálkou, ale také dámou, které jakékoliv intriky, záště byly cizí. I ve vypjatých situacích, které šoubyznys přinášel  zůstala Hanka Zagorová nad věcí. Fanoušci, kvalita písniček, koncerty byly pro ni prioritou.

Můj čas. Píseň z legendárního a oblíbeného seriálu Sanitka režiséra Jiřího Adamce. „Tato písnička byla jednou z nejkrásnějších. Dodnes zní denně v českém éteru. A to, že je tak dlouhověká je jistě zásluhou právě Hanky Zagorové a jejich kamarádů Standy a Petra,“ řekl pro VIPosobnosti.cz Jiří Adamec, který ke skonu zpěvačky smutně dodává: „Hanka byla především dobrý člověk.“

0