Manipulace s lidmi. Jak přežít takový podraz, zákeřnost a ústrk

MUDr. Jan Cimický, CSc. exkluzivně pro VIPosobnosti.cz

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Přidat na Seznam.cz

Manipulování s druhými lidmi není psychická porucha, ale životní nastavení. Nejčastěji manipulují s druhými hysterické osobnosti. Jak se bránit a komunikovat, vysvětluje psychiatr Jan Cimický.

O nich již nestor naší psychiatrie Mysliveček prohlásil, že jsou to osoby, které umějí přesvědčivě lhát, využít každou příležitost pro svůj prospěch, rafinovaně vytvářejí různé sítě intrik a jejich životní radostí je úspěch. Jsou to lidé všeho schopní ( ale i schopní…). Takový jedinec si zapamatuje drobný detail, který ve vhodném okamžiku dokáže použít záludně proti nepřipravenému a nic netušícímu „ protivníkovi“. Častokrát se v takové situaci postižený není schopně bránit. Ale jak přežít takový podraz, zákeřnost a ústrk?

Náš život ovlivňuje mnoho faktorů: individuální kondice, psychická odolnost, klimatické vlivy, prostředí, v němž se pohybujeme, události pozitivní i negativní, které zažíváme, zkrátka to vše, čemu říkáme zátěž a nebo stres. Jsou věci, které ovlivnit můžeme a jiné nikoli, je tedy škoda, když lidé si sami komplikují život ve vzájemných vztazích. Přitom by stačilo trochu víc porozumění, pochopení a tolerance a někdy i schopnosti přijímat kompromis.

Jedním z velmi důležitých faktorů jsou i lidé v naší mezilidské komunikaci. A v ní se pohybují i lidé, kteří sami vyvolávají podmiňují stres, říkáme jim STRESOŘI . A jim bychom se, pokud je to možné, měli vyhýbat!

Jak se projevují? Poznáte je, že vám budou skákat do řeči, přerušovat hovor, jako by stále někam spěchali a dávají najevo, jak je zdržujete. Mají kyselý až trpký výraz ve tváři, jako by tím chtěli dokumentovat, že největším utrpením jste pro ně právě vy. Ponižují a urážejí druhé verbálně i nonverbálními grimasami, zvedají oči, vzdychají a netrpělivě se dívají na hodinky. Vždy se snaží ovládnout konverzaci, obvykle všude už byli, všechno je jim jasné, mají tendenci nezdravit, neodpovídat na pozdrav a neusmívají se. Dávají neustále najevo svůj ostentativní nezájem o druhé. Na všechny a na všechno si permanentně stěžují, dožadují se, aby se všechno řídilo podle nich a odmítají kompromisy, i když je jasné, že tím se zmaří veškeré úsilí.

Vydávají se za jediné spravedlivé a spolehlivé, s lidmi mluví povýšeně a neustále si od ostatních vyžadují souhlas. Soustavně všechno kritizují, nikdy nejsou spokojeni, často se rozčilují a snaží se v druhých lidech vyvolávat pocit viny, že za všechno mohou oni. Manipulují s lidmi ve svém okolí, své blízké i přátele rádi ztrapňují a zesměšňují před ostatními.Neradi mluví přímo, nejraději tak činí přes jinou osobu, vzkazují a ukazují jak jsou frustrováni. Mají obvykle agresivní a ultimativní požadavky a většinou ani s ničím nesouhlasí, dokonce i tehdy, když se jedná o nedůležitou drobnost. Nedodrží sliby a rádi prozradí tajemství, které jim někdo svěří, zvláště, jestli tím druhého uvedou do nepříjemné situace. A nad ostatní se rádi povyšují, mluví jen o sobě a zdůrazňují své schopnosti, které nemohou naplnit, protože právě vy jim v tom bráníte svou neschopností, malou inteligencí a kdo ví čím ještě…

A představte si, že takovým stresorem je váš nadřízený a vy nemáte jinou volbu, než jeho jednání strpět! To je ovšem nejlepší cesta, jak skončit v psychiatrické ordinaci!

Úspěch je pozitivní, zvládá se lépe, netraumatizuje, psychiku posiluje a stimuluje. Stejně tak důležité je ovšem jak se naopak zbavit komplexů a posílit sebedůvěru. Mám pro tuto potřebu takové „desatero „ :

  1. Zbavit se strachu, pramenícího z neustálé konfrontace s druhými
  2. Promluvte si o tom s důvěrnými přáteli, svěřte se , tak se nejprve uvolní emotivní napětí
  3. Pamatujte, že tréma je jen tréma a nikoliv paralýza!
  4. Napište si seznam všech situací, kdy máte potíže a srovnejte je od nejméně traumatizujících. A snažte se je postupně odstranit ( i když to bude trvat třeba dlouho týdny)
  5. Začněte se vzhledem, neváhejte si na sebe vzít krásné věci, abyste se cítili ve své kůži
  6. Choďte rychleji! Když se vlečete, automaticky máte pocit, že jste málo schopní.Stačí zrychlit chůzi o 25% a hned budete mít pocit, že jste energičtější.
  7. Držte se rovně!Když hrbíte záda a klopíte hlavu, uhýbáte s pohledem, provokujete u druhých, že se jich bojíte. Je prokázáno, že držení našeho těla má okamžitý vliv na naše sebevědomí.
  8. Zbavte se zlozvyků! Netočte si s vlasy, nekousejte nehty. Podle nich ostatní usuzují, že nejste ve své kůži. Když se naučíte ovládat i gesta a čím budou střídmější, tím více naroste váš pocit osobní autority
  9. Sedejte si vpředu, v první linii. Nehledejte oporu vzadu nebo ve tmě. Obecně jsou lépe hodnoceni lidé, co se nebojí sednout dopředu či do středu a jsou lépe vnímáni.
  10. Neváhejte začít kontakt jako první, získáte tím převahu. Nezapomínejte, že druzí jsou možná stejně úzkostní jako vy, možná i víc.
  11. Připravte si řeč. Především když se bojíte, že vás tréma umrtví, že zůstanete oněmělí , budete koktat a nebo říkat hlouposti. Naučte se svou formulku. Napište si pár řádek, jak oslovit lidi a zaujmout jejich pozornost. A opakujte to před zrcadlem a nebo jen ve své hlavě vícekrát, co vám bude lépe vyhovovat.
  12. Vyjádřete všechny svoje obavy a strachy. Pokud se je snažíte zakrýt, pozná se to, protože ve vás narůstá napětí.naopak, přiznáním svých slabostí odzbrojíte své partnery v rozhovoru. Uleví se vám a uvolníte se.
  13. Neobávejte se předem. Když nám chybí sebedůvěra, jsme mnohem zranitelnější. A okolí si toho všímá a využívá toho. Zamračení či povytažení obočí nic neznamená! Koncentrujte se na váš postoj, to vám dovolí, abyste potlačili negativní emitování reflexy a budete jednat přesněji.
  14. Pracujte naplno a dávejte najevo svou fyzickou a psychikou formu! Snažte se ji udržet (zdravé stravování, spánek, pohyb) a budete na ostatní lépe působit.
  15. Nejdůležitější se odehrává při novém kontaktu během prvních tří minut ( podle antropologů je to reflex přežití, udržovaný po tisíciletí!) Vzhled, postoj a řeč se zaznamenávají více méně trvale do paměti vašeho partnera.

Našim základním programem je lidská harmonie. V lidové představě je ztráta vnitřní vyrovnanosti a harmonie označována jako „ bláznění“. Pojem „ zbláznit“ je nesmyslný, protože nemá jasný obsah. Co by to znamenalo? V anekdotách je blázen ten, kdo štěká za záclonou a leze po stromech pro „ zralé“ papoušky a blábolí nesmysly, případně se vydává za Napoleona. Mnohem bližší vysvětlení představy „ zbláznit se“ je v prožívání úzkosti,v depresi, nejistotě, zkrátka neschopnosti žít naplno jako ostatní.

Takže se na to podívejme opačně : pokusme se poradit, jak si počínat, aby člověk zůstal v harmonii a nějaké „zbláznění“ mu nehrozilo

Jak se tedy spolehlivě nezbláznit :

  1. Naučte se vstávat v pohodě a hned po ránu se na sebe do zrcadla usmát
  2. Nezapomínejte, že co můžete udělat zítra, nemusíte strhnout dnes
  3. Každý den si udělejte malou radost
  4. Každý den si také rezervujte chvilku jen pro sebe
  5. Neztrácejte smysl pro humor a v každý si den se něčemu zasmějte
  6. Naučte se mluvit i o něčem jiném, než je vaše práce
  7. Nenechte se manipulovat do překotností, nemusíte být všude první
  8. Najděte si na pracovišti místo, kde nemůžete na chvíli „zašít“
  9. Nezanedbávejte přátele ani svoje koníčky
  10. naučte se asertivně říkat :to se mi nelíbí, to nechci, to mne nezajímá…

… a když to budete dodržovat, můžete se i nadále naší ordinaci vyhýbat!

Ale ještě nám zbývá dotknout se problému z hlediska pracovního, jak zvládat pracovní zátěž a v pracovním procesu uspět. Tedy : Jak se z práce nezbláznit.

  1. Naučte se myslet a mluvit i o něčem jiném, než je vaše práce.
  2. Dodržujte pracovní dobu. Nechoďte dřív a neodcházejte později.
  3. Nevyhýbejte se dovolené ani ji nezkracujte.
  4. Stýkejte se s přáteli a známými
  5. Neztrácejte smysl pro humor.
  6. Odpočívejte dostatečně, naučte se uvolňovat a zkuste dělat i něco jiného, než na co jste dosud zvyklí. Narušte svůj nynější stereotyp.
  7. Nezanedbávejte svůj zdravotní stav.
  8. Přinuťte se k nějakému zpestření svého života. Může to být sport, pobyt na čerstvém vzduchu nebo návštěva kulturního podniku. Nezapomínejte, že co nemusíte udělat dnes, můžete stihnout zítra. Všechno má svůj čas.

Při dodržování takových základních pravidel máte šanci docílit úspěchu a mít z něj radost.

0