Léky na palubě letadla. Které patří k nezbytným?

Jana Černá

Ilustrační foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Odlet na dovolenou není vždy jen o přibalení plavek a krémech na opalování. Velmi důležité je přibalení potřebných léků. Které výjimky jsou na palubě letadla povoleny?

 

Foto: Letiště Praha

Pokud potřebujete mít u sebe během cesty letadlem nějaké léky (nebo cestujete pouze s příručním zavazadlem), platí pro vás několik výjimek z obecných podmínek o omezení tekutin, aerosolů a gelů na palubě letadla. Všechny léky (které jsou nezbytné během cesty) můžete přepravovat bez omezení objemu a množství balení, vždy je však nutné je nahlásit pracovníkům bezpečnostní kontroly. Pro cesty do některých zemí je doporučeno (v některých státech požadováno) mít platný záznam o provedeném očkování v mezinárodním očkovacím průkazu.

Vždy doporučujeme mít u sebe předpis od lékaře nebo potvrzení od zdravotnického zařízení, o které vás mohou požádat pracovníci bezpečnostní kontroly. Kapky do očí nebo proti bolestem, astma spreje, roztoky na kontaktní čočky, inzulin a glukózové nápoje pro diabetiky jsou považovány za nezbytné léky a je možné je přepravovat bez omezení objemu. Vždy doporučujeme mít u sebe potvrzení od lékaře.

Box na injekční stříkačky

Z důvodu zkvalitnění služeb pro cestující Letiště Praha a. s. zajistila možnost využít boxy na injekční stříkačky pro cestující se zdravotním omezením. Tyto boxy slouží k bezpečnému uložení všech ostrých předmětů. Boxy jsou pravidelně kontrolovány a odpad je likvidován dle platných předpisů. Po průchodu odbavovací kontrolou je možno tyto boxy využít na dámských i pánských toaletáchBoxy jsou umístěny na T1 i T2

Počet kusů Umístění WC Číslo místnosti Lokace
2x BEK Prostor kontroly
2x WC VIP Master T1
2x WC chodba v prstu A A126, A128 T1 prst A
2x WC gate B7, 8 B101r, B101p T1 prst B
2x WC u D4 2226, 2227 T1 prst D

Letiště Praha

0