Jiřina Bohdalová slaví 90. Co měla společného s Karlem Gottem?

Autor: Alena Hájková

Jiřina Bohdalová | Foto: se souhlasem České televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Jedna z našich nejlepších hereček slaví neuvěřitelných devadesát let. Jiřina Bohdalová dokázala excelentně ztvárnit rozmanité role, a to od pavlačové drbny přes dámu. Její humor nikdy nepřekročil hranici nevkusu. Co bylo jedním z tajemství jejího úspěchu?

Pracovitost, nezpochybnitelný herecký talent, láska k profesi. Nejen to vyneslo Jiřinu Bohdalovou do hereckých výšin. Dodnes z ní sálá neutuchající energie, kterou naplnila nejedna divadelní prkna, studia, kde točila inscenace, seriály, ale také zábavné pořady. Zazářila například v seriálu Pojišťovně štěstí, ale také v mnoha pohádkách. Svůj hlas a vypravěčský um propůjčila Pohádkám ovčí babičky i Rákosníčkovi. Vedle kolegyně Jiřiny Jiráskové naprosto unikátně ztvárnila její nemocnou sestru ve filmu Fanny. Po boku Vladimíra Dvořáka bavila lidi v divadle i u obrazovek v zábavném pořadu Televarieté.

Karel Gott a Jiřina Bohdalová | Foto: se souhlasem České televize

Oslavenkyně Jiřina Bohdalová byla také velkou kamarádkou Ladislava Štaidla nebo Karla Gotta. Právě se slavíkem jí pojí jedna velká profesní i životní výhra. „Měla jsme štěstí na lidi,“ říká Jiřina Bohdalové. To samé tvrdil i zesnulý Karel Gott. Jejich mistrovské výsledky jsou toho důkazem. Spolupracovala s mnoha významnými režiséry a herci. Mezi nimi byl i další bravurní herec Radoslav Brzobohatý, který se stal jejím manželem. Herecké nadání zdědila i její dcera Simona Stašová.

Jiřina Bohdalová za svůj život obdržela i mnoho ocenění. Televizní rolničku, cenu Thálie i zasloužilou umělkyni. Medaili Za zásluhy převzala z rukou prezidenta Miloše Zemana. Herečka miluje společnost i humor. O legrační scénky s ní nikdy nebyla nouze. Nezkazila žádnou zábavu a její vtipnost nikdy nepřekročila meze lacinosti. Herecké mistrovství by podle slov mnoha odborníků i laické veřejnosti ocenil i Hollywood.

Dnešní oslavenkyně Jiřina Bohdalová tak svým hereckým talentem i lehkostí projevu obohatila mnoho generací a dokázala naplnit svůj mistrovský um i nadání.

0