Jiří Bartoška se sochy nedočká, nahradí ho Karel IV.

Jana Černá

Jiří Bartoška | Foto: Alena Šulcová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

V pražském hotelu Four Seasons proběhla tisková konference k Mezinárodní festivalu, který se bude konat v Karlových Varech, a to od 1. do 9. července.  Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary určenou pro výrazné osobnosti české kinematografie získá na 56. ročníku MFF KV herec, dramatik, scenárista a režisér Bolek Polívka. „Je to nejen můj kamarád a spolužák, ale také kolega, výborný herec, který si tuto cenu opravdu zaslouží,“ řekl prezident festivalu, Jiří Bartoška

Bolek Polívka se zapsal do srdcí diváků nejen jako herec, ale také komik. Nezapomenutelná je jeho Manéž, ale také film Pelíšky, Kurva hoši Guten Tag, Gump, pes, který naučil lidi žít. Jeho inscenace, které režíroval a hrál v nich hlavní role (Am a Ea, Pezza versus Čorba, Pépe, Trosečník, Poslední leč, Šašek a královna), se inspirovaly klauniádou, komedií dell’arte i filmovou groteskou, ale díky specifickému výrazu záměrně překračovaly hranice žánru. Právě jedinečnost a originalita těchto představení mu vynesla uznání i v zahraničí a také spolupráci s řadou předních mezinárodních divadelních souborů. V roce 1993 založil Divadlo Bolka Polívky,  jako herec hostuje také na řadě scén mimo domovské Brno. Karlovarský festival uvede jako poctu Boleslavu Polívkovi film Zapomenuté světlo.

Boleslav Polívka | Foto: David Konečný

Karlovy Vary se pilně připravují na své diváky. Dokončuje se oprava hotelu Termál, Česká televize připravuje pro návštěvníky samostatné obří stany. „Na Divadelním náměstí buhožel nebude nakonec stát socha prezidenta festivalu, ale Karel IV,“ řekl s nadsázkou na tiskové konferenci s nadsázkou generální ředitel ČT, Petr Dvořák. Festival, který bude pokračovat po nepříjemné pauze a přesunech pro letošní rok připravilo kromě jiného také uvedení dalšího zásadního titulu československé nové vlny, filmové adaptace románu Milana Kundery Žert, kterou natočil v roce 1968 režisér Jaromil Jireš. V hlavních rolích se představil Luděk Munzar a Josef Somr.

0