Jdete na pracovní pohovor? Mimo hru můžete být aniž byste promluvili

Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Zájem o pracovní pozici začíná už výběrem firmy, která ji nabízí. Dále životopisem a motivačním dopisem. Pak přichází chvíle, kdy čekáme, zda se dostaneme do užšího výběru a budeme pozváni na osobní schůzku. Prozradit nás může už i klepání na dveře.

Každá pracovní pozice vyžaduje jiné znalosti, dovednosti i schopnosti. Říká se, že člověk udělá dobrý dojem jen jednou. „A to nejen první, ale také poslední. Tedy ten, který za sebou zanechá. Neméně podstatnou roli hraje naše oblečení, celková upravenost a společenské vystupování,“ říká poradkyně v oblasti profesního růstu Aka Hájková. „Aniž bychom si to někdy uvědomovali, máme naučené pohyby, gesta, způsob mluvy, který na nás prozradí absolutně nejvíc.“

Proto je velmi důležité myslet při prvním pohovoru nejen na to, co si oblečeme, jak se upravíme, na doplňky, detaily, které tvoří celek, ale i na neverbální komunikaci. Již samotné zaklepání na dveře, způsob, jakým vstoupíme do dveří a tón našeho pozdravu o nás řekne zkušenému personalistovi mnohé.

Na pohovor přicházíme přesně ve smluvený čas. Pokud jej nemůžeme dodržet, předem se omluvíme. Do místnosti vcházíme po vyzvání, na židli si nesedáme na její okraj, nedáváme si nohu přes nohu nebo nekřížíme ruce. Naopak přirozené vystupování vypovídá o naší sebejistotě, a to nejen profesní, ale i osobní. „Přílišná suverenita nepůsobí přesvědčivě. Náš rozhovor by měl být vyvážený, co se týče počtu slov, vět, ale i tónu a rychlosti v hlase,“ dodává Hájková. Naše sebeprezentace je otázkou citu, schopností i zkušeností a samozřejmě sebevědomí. Pokud si nejste jisti, není problém vyhledat odborníky, kteří se na tato témata specializují. Každá profese, osobnost, vyžaduje jiný přístup. Podtrhnout vaši indvidualitu je nejdůležitější cestou k úspěchu.

Pokud tedy zvolíte nevhodný způsob neverbální komunikace, oblečení, napíšete špatně CV nebo motivační dopis, můžete být mimo hru dřív, než promluvíte.

0