Janžurové připomněla výstava orchidejí Karla Gotta

Jana Černá

Iva Jannžurová s dcerami | Foto: Alena Šulcová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

V botanické zahradě v Praze se otevřela výstava orchidejí, kterou slavnostně zahájila Iva Janžurová se svými dcerami. Tentokrát nás zavedla do Vietnamu, protože je skutečnou rostlinnou pokladnicí světa. Ze slzami při této příležitosti zavzpomínala herečka i na Mistra Karla Gotta.

Výstava orchidejí | Foto: Alena Šulcová

Dosud bylo ve Vietnamu nalezeno přes 170 rodů orchidejí ve více než 1 200 druzích. A každoročně jsou popisovány nové a nové. A co je důležité, 30 – 35 % těchto nádherných květin roste pouze ve Vietnamu, nikde jinde na světě je nenajdete. Vietnam je však neobyčejně zajímavý nejen přírodou, ale i kulturou. Tato země se posledních dvacet let rychle rozvíjí, ale zároveň si i nadále drží své zvyky, tradice i víru. Pro Vietnamce jsou květiny velmi důležitou součástí života a rádi je pěstují a zdobí jimi své okolí ve všedních dnech i o svátcích.

A právě tato barevná krásu byla přenesena do botanické zahrady v Praze, kde ji milovníci orchidejí ve skleník Fata Morgana můžou navštívit. A to od 3. do 19. 3. 2023. „Jednou jsem dostala orchidej od Karla Gotta. Nádherně kvetla až do chvíle, kdy Karel onemocněl. Začala vadnout, věděla jsem, že se něco děje. Po čase se opět trochu vzpamatovala, to bylo už Karlovi lépe. Žila radostně a smutně stejně jako on. Poté uvadla úplně…,“ zavzpomínala Iva Janžurová na zpěváka se slzami v očích.

0