Jan Čenský: Režisér Dušan Klein byl noblesní člověk s anglickým humorem

Autor: Alka Hájková

Jan Čenský | Foto: Petr Dubský
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Kulturní svět opustil režisér Dušan Klein. Kromě Básníků a dalších děl byl také režisérem seriálu Hříchy pro pátera Knoxe. Ten se natáčel v roce 1992. V jeho hvězdném obsazení si zahrála Zlata Adamovská, Petr Kostka, Jan Kanyza, Viktor Preiss i Jan Čenský.

Seriál detektivních příběhů, v němž jeho autoři záměrně porušují některé z pravidel, na kterých podle pátera Knoxe stojí čistota detektivního žánru. Zajímavostí bylo, že jej uváděl sám režisér Dušan Klein, autorem předlohy byl Josef Škvorecký. Při premiéře v roce 1992 se seriál vysílal živě a základní otázka byla tehdy soutěžní. Správnost své dedukce si pak mohou ověřit v závěru každé epizody.

Zlata Adamovská a Petr Kostka | Foto: Česká televize

Jak na tohoto režiséra vzpomíná herec Jan Čenský, který v této detektivce ztvárnil jednu z rolí? „To jsi mě teď velmi zaskočila. Pro mně bude Dušan Klein navždy symbolem elegance, člověka ze kterého sálala pohoda,“ sdělil Čenský magazínu VIPosobnosti.cz. „Byl to velmi elegantní pán s dýmkou, anglickým humorem i grácií. Měl krásné chování, nikdy nechyběla při práci s ním pohoda. Točit s ním, to byl balzám, pohlazení po duši. On byl ta stará škola, bohužel těchto bardů už moc není. Ke štábu, k hercům se choval moc pěkně, takže samozřejmě nejen mně bude velmi chybět“, dodává oblíbený herec a moderátor.

Čtěte také: Dušan Klein. Odešla legenda a režisér nejen Dobrých holubů

0