I letošním Velikonocům se experimenty vyhýbají. Jsou o tradicích

Velikonoční beránci | Foto: cukrárna Saint Tropez
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Čas oslav znovuzrození Ježíše Krista, ale také různých lidových tradic, to jsou Velikonoce. Neodmyslitelně k nim patří barvení vajec či pečení různých dobrot. Ty letošní budou sice jiné, než jsme zvyklí tradice se ale nezmění.

Foto: VIPosobnosti.cz

Velikonoce vznikly ze židovských svátků, tak zvaných pašijí (pesach), které se rozezněly v chrámech na Květnou neděli, den posledního čtyřicetidenního půstu. V našem západním křesťanském světě připadají tyto svátky na první neděli hned prvním jarním úplňku a rovnodennosti. A tak nám letos připadly svátky jara na poslední týden v dubnu, zvaný také pašijový.

Tradice měly vždy velký význam, utužovaly mezilidské vztahy a upevňovaly důležité zvyky. Přirozeně se předávaly na další generace po tisíce let.
Tyto svátky si dnes připomínáme také barvením vajíček, pletením pomlázek na nejveselejší den, Velikonoční pondělí. Den, kdy chlapci chodí dopoledne za děvčaty po vesnicích na pomlázku, odpoledne je naopak dívky polévají vodou.

Vajíčka, které barvíme či zdobíme různými ornamenty je symbolem nového život a v mnoha kulturách je vejce symbolem plodnosti, života a vzkříšení.
Kočičky, které si dívky trhají do vázy a zdobí pentlemi zase symbolizují palmové listy, kterými vítali obyvatelé Jeruzaléma přicházejícího Krista
Beránek boží, kterého pečeme a zdobíme bílou či černou polevou a dekoracemi, je jedním ze symbolů Ježíše Krista a představuje v židovské tradici Izrael jako Boží stádo, které vede Hospodin.

Letos jsou tyto návštěvy zakázány, přesto si tyto tradice můžeme připomenout doma nabarvenými vajíčky, jarními barevnými dekoracemi či sladkostmi.

Výroba a foto: Alena Šulcová

Pokud se vám nechce do pečení, můžete si velikonoční dobroty koupit například v cukrárnách: „Doba je složitá i pro cukrárny. Sice můžeme mít otevřeno jako malé obchůdky, ale lidí je mnohem méně. Snažíme se aktivně se svými zákazníky mluvit přes sociální sítě, voláme si, zkrátka jsme stále v kontaktu, abychom dali vědět, že stále žijeme. Klasicky se snažíme napéct Velikonoční beránky, mazance nebo připravit čokoládová vajíčka. Tento rok budeme spíše konzervativní a vsadíme na klasiku.“, říká pro VIPosobnosti.cz majitel pražské cukrárny na Malé Straně. Lidé nejčastěji pečou mazance i beránky. „Hitem jsou každý rok beránky a zatím to vypadá, že i letos. Jsem rád, že tradice vítězí nad experimenty“, potvrzuje majitel .

Důležité je, abychom ani přes opatření, která omezují oslavu tisíciletých tradic všude na světě, na tyto významné svátky nezapomněli a opět si je připomněli.

Autor: Alena Hájková