Existuje recept, jak odhadnout druhé lidi?

Autor: Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Mít odhad na druhé, vědět, jak najít společnou řeč či získat si u druhých respekt je často těžké. Mnozí nás nemají rádi, aniž bychom věděli proč. Můžou mít strach z naší vnitřní síly, energií, není jim příjemná naše chemie. Existuje recept, jak se naladit na druhé lidi?

Vycházet s lidmi bylo vždy velkým uměním. Nepovyšovat se na druhé, v klidu si vyslechnout názor druhého, netlačí druhé silou do to, aby nás měli druzí rádi, chválili nás i nevnucovat svoje myšlenky. Nejen toto je otázkou odhadu, zkušeností, ale i empatie.

Jak tedy druhé odhadnout? „Nechat toho druhého promluvit a snažít se přeladit na jeho frekvenci, pochopit ho. Přitom samozřejmě dávt najevo, že máte také svůj názor, že s nepotřebujete s druhými vycházet za každou cenu. Ale ne vždy tato taktika vychází,“ říká pro VIPosobnosti.cz poradkyně v oblasti společenského vystupování, Alka Hájková.

S těmito pocity jsme se setkali všichni. Marně přemýšlíme, proč jsme druhému nesedli, proč se k nám chová odmítavě. Odpovědi nalézáme jen stěží. „Lidé, kteří vyzařují silnou auru a mají osobnost, často vyvolávají u jedněch respekt a u druhých nenávist. To nemá nic společného se závistí. Oni jen cítí tu sílu a vadí jim jiná frekvence naladění,“ Takto mluvil o svých zkušenostech Karel Gott s lidmi v knize O umění vycházet s lidmi.

Trápí nás nejen nepochopení druhých, ale také jejich lhostejnost vůči nám. Tady se snažíme zaujmout, vyvolat emoce často jen proto, aby si nás druzí všimli, docenili a ocenili naší osobnost, povahu, činy. „Nejhorší je stav, když je člověk všem lhostejný, když o něm druzí nepřemýšlí a říkají, že jim nevadí. Tam není nic, žádná síla, o kterou se člověk může opřít. Ti, co něco dokázali, vždy se setkávali s rozporuplnými reakcemi na svoje vystoupení nebo umění. Lidé je buď nesnášeli, nebo milovali,“ uzavírá Mistr, člověk, který má nespočet celoživotních zkušeností. A tak to to chodí s lidmi mezi lidmi stále…

Zdroj: Kniha O umění vycháze s lidmi

0