Excentrický génius, který se velmi dobře staral o svoji image. To byl W. A. Mozart

Autor: Alena Hájková

W. A. Mozart | Foto: Česká televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Od narození géniálního skladatele W. A. Mozarta uplynulo právě 266 let. Jeho život byl ztvárněn v mnoha filmech, knihách. Tento bohem nadaný Vodnář z dnešního pohledu velmi dbal o svojí image a marketing. Dnes je spojován s osobnostmi jako například Michael Jackson. Pojďme se na jednoho z největších skladatelů klasické hudby všech dob podívat trochu jinak.

Excentrický hudební skladatel, klavírista a varhaník Wolfgang Amadeus Mozart se narodil roku 1756 v Salzburgu Anně-Marii a Leopoldovi Mozartovým. Právě jeho otec byl doslova posedlý úspěchem svého syna „Wolfíka“. Tento povahový rys měl společný s otcem Michaela Jacksona, jen se k ke svému synovi choval daleko vlídněji. Oba otcové byli frustrovaní z vlasních neúspěchů, byli perfekcionalisti i skvělí manažeři, kteří až chorobně toužili po slávě svých synů, a tak těchto vlastností začali využívat při výchově svých synů. Obě tyto děti měli společné, že si nehráli venku se svými vrstevníky, neměly stejné zájmy a výchovu jako jejich vrstevníci, což se později podepsalo na jejich psychice i přístupu k životu.

Formanův Amadeus | Foto: Česká televize

Leopold přesně věděl, jakou cestou k úspěchu má svého syna vést. A tak už ve čtyřech letech seděl malý Wolfang na stoličce a jeho malé prstíky jezdily po klaviatuře. Před publikem dokázal zajímavě na svého synka upoutávat pozornost. Například zavazoval Wolfgangovi oči, aby ukázal, jak bravurně hraje naslepo, nebo mu dával na klávesnici látkový ubrousek, pod kterým vyluzovaly malé ručičky kouzelné tóny, kterými upoutával čím dál větší pozornost. Společně strávili více jak deset let na cestách po Evropě. Otec byl z dnešního pohledu velmi zdatný v marketingu. Nechával vyrábět rytiny a portréty, které osobně nejen během představení Wolfgangovým fanouškům rozdával. Fakt, že se o tohoto geniálního umělce otec staral jak nejlépe a nejvíce mohl, dovedl svého syna do situace, ve které se v pozdějším věku Wolfgang neuměl sám o sebe prakticky postarat. Nedokázal řešit životní situace, nakládat s penězi. Otec ho za jeho rozmařilost a rozhazování peněz neustále kritizoval. Když se oženil, staral se již sám o sebe. Když se jeho syn v roce 1782 oženil s Constanze, dcerou své bývalé bytné, vztahy v Mozartově rodině byly nadobro zpřetrhány. Otec Wolfgangovi ale velmi chyběl. Právě v tomto čase vznikly skladatelovy známé opery Idomeneus (1981), Únos ze serailu (1782) a další významná díla. Na přelomu let 1782/83 to byla Mše C moll, ve třiaosmdesátém pak Symfonie č. 36 v C.

Wolfy se měl rád a o svůj zevnějšek dbal. Velmi dobře uměl pracovat se svojí image. Pečlivě sledoval módu. Rád nosil stříbrem prošité červené kabáty. Tato barva stejně jako on na sebe upoutávala pozornost, které si na oslavách, večírcích tento bohém užíval dosyta. Wolfgang Amadeus Mozart byl velmi sebejistou osobností ve svém oboru. Dokázal být i arogantním egoistou. Nakonec k výkonu byl přeci vychováván. Rád provokoval a měl jedinečný osobitý styl. Svobodu miloval nade vše. Přizpůsobil ji celý svůj život. Tímto bonviváckým směrem se ubíral celý jeho život. Přesto, že měl asi pouhých 152 cm a nepůsobil sexy, o ženy nouzi neměl. Jeho um stejně jako u ostatních bravurních umělců působil jako afrodisiakum. Miloval erotiku a pro frivolní slova nejen v dopisech ženám nešel daleko. Jeho empatie se projevila i v jeho dílech. Hudba byla smyslná, což se projevilo například v opeře Don Giovanni. Insporival se v obyčejných písničkách. Proto byly jeho skladby dobře zapamatovatelné. Přesto, že si Mozart potrpěl na to, že hraje a skládá pro smetánku, jeho dobře dobové hity si rád pískal a pohvizdoval na ulicích i prostý lid.

Rivalové Mozart a Salieri | Foto: Česká televize

Svým umem, slávou i projevem dokázal Amadeus na sebe strhout pozornost davu. To bylo trnem v oku umělci, Antoniu Salieri, který se svými intriky snaží svého konkurenta zničit. On sám byl géniálním a nejlepším operním skladatelem světa. Bohužel neměl takové charisma, nadání se prosadit a upotat na sebe pozornost jako W. A. Mozart.

Mozartova genialita spočívala i v tom, že perfektně experiementoval s různými hudebními nástroji. Měl úžasnou paměť, cokoliv kde zaslechl dokázal ihned přenést do nápěvu a vykouzlit obrovské dílo. Byl velmi tvůrčí, na druhou stranu velmi těkavý a nepozorný. Přesto, že byl zván, aby hrál nejen na dvorech šlechtě a dostával za to velmi dobře zaplaceno, stále trpěl nedostatkem peněz. Finančně zajistit svoji rodinu byl pro něj problém, a tak si peníze půjčoval kde to šlo. Wolfgang Amadeus Mozart zemřel v roce 1791 ve Vídni. Byl uložen do společného hrobu. Tehdy se tomuto geniálnímu skladateli žádné velké pocty nedostalo. Dodnes o smrti W. A. Mozarta kolují těžko prokazatelné hypotézy, a to, že Mozarta otrávili židé nebo zednáři, ke kterým tento umělec za svého života vstoupil.

Mozart, který se narodil 27. ledna 1756, bývá označován za jednoho z největších skladatelů klasické hudby všech dob. V roce 1984 o něm natočil režisér Miloš Forman celovečerní film Amadeus. Geniální skladatel Wolfgang Amadeus Mozart se v něm stal obětí vražedných intrik svého kolegy, dvorního skladatele Antonia Salieriho. Právě on nedokázal unést tíhu závisti a vlastní průměrnosti.

Mozart se i více jak dvěstě let po své smrti stává výbornou marketingovou začkou a z dnešního pohledu popovým umělcem, jehož některé skladby přesto, že působí lehce zapamatovatelně v nás zanechávají hluboký přesah.

Zdroj: ČT ART

0