Dokument Karel. Vzkaz pro fanoušky: Byl jsem tu pro vás. Jakou roli převzala Ivana?

Autor: Jan Čížek

Karel Gott | Foto: Stanislav Tereba
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Přidat na Seznam.cz

Do kin vstupuje dokument Karel. Dlouho očekávaný film, který poodhaluje především poslední roky vážně nemocného zpěváka, který nás před dvěma lety opustil. Člověk, který rozdával radost, naději i dobrou náladu. Jeho skromnost, radost ze života um, profesionalita má dodnes nevídaný přesah. Co pro zpěváka znamenala rodina?

Oblibu ve světě si získal nejen zpěvem, znalostí jazyků, ale také neodmyslitelným faktem, že za totality velmi dobře vystihl, co má říkat v zemích kapitalistických, a co u nás. Reprezentoval nás také svým vybraným chováním, oblečením. Své fanoušky přesvědčil, že to, co dělá, je s láskou k hudbě, k životu. Ti to velmi dobře vycítili, a tak to Gottovi vraceli obrovským respektem, adorací. Přesto, že si Karel Gott v životě neprocházel jen úspěšným obdobím, pozlátkem, které nabízí šoubyznys, je na místě podotknout, že to byli právě jeho příznivci, kteří Mistra nenechali padnout. A toho se báli i komunisti. Prezident Gustav Husák jasně řekl, že takové, jako je Gott tu nepotřebujeme, později mu předával titul národního umělce a velmi rád se s ním nejen on vyfotil.

Entuziasmus, se kterým jako mladý Karel vystoupil na jevišti z něj nevyprchal do posledních chvil. Pracoval na sobě krok po kroku, a tak mohl své děti ve stáří obohatit o různé zajímavé i důležité zkušenosti. Věděl a vážil si toho, že prožil takový život, pro který se obětoval.

TRAILER:

Olga Malířová Špátová ve filmu vystihla jeho názory, postřehy, vztah k fanouškům, rodině i chvíli, která vzhledem k vážné nemoci musela jednou přijít. „Karel se od dob, kdy jsme spolu točili Fenomén změnil. Byl jiný, nechal nás nahlédnout do míst, kam by nás dříve nepustil. Byl otevřenější“ sdělila režisérka pro VIPosobnosti.cz. Ano. Karel chtěl, aby ho jeho fanoušci viděli vždy v dobré náladě, měli pocit, že je to jen pro ně. Strach, nemoc či žal, kterým si v průběhu života procházel jako každý z nás skrýval hluboko uvnitř sebe. Možná by se mohlo by se zdát, že hlavní roli nad Karlovým životem, ale také dokumentem převzala manželka Ivana. Karel Gott byl však velký gentleman, který svoji ženu chránil. Nikdy by nedopustil, aby jeho rodina trpěla různými útoky, a to nejen ze stran médií. Držel pravidla, že problémy mají zůstat za čtyřmi zdmi. Popisovat dokument je téměř nemožné. Každý, nechť si prožívá intimní chvíle s Mistrem sám. Realizační tým dokumentu Karel zve diváky do kin od 8. října.

0