Divadlo. Společenská záležitost nejen z pohledu etikety

Alka Hájková, poradkyně v oblasti společenského vystupování

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Vítáme vás u našeho průvodce základními pravidly společenského vystupování. Dnes na téma: Návštěva divadla. Kdo vchází první do řady,co nám přináší pocity výjimečnosti?

Přemýšlíte, co si obléci do divadla? Tady záleží v jakém divadle a hodinu se představení koná. Pokud jdeme například na odpolední představení s dětmi, vnoučaty, můžeme volit neformálnější oblečení, tedy ženy společenské kalhoty, šaty, sukni a k ní halenku. Oblečení může být v různých barvách. Vhodně zvolená obuv může být jakákoliv kromě sportovních tenisek a sandálů. Pro muže jsou vhodné modré, šedé kalhoty doplněné různou barvou košile. Také děti, vnoučata bychom měli vést k pěknému oblečení. Pro chlapce to může být bílá košile, společenské kalhoty a boty.

Večerní představení vyžaduje již větší toaletu. Barevně se hodí tmavé, černé šaty, sukně, doplněná halenkou, lodičky a punčocháče. Důležité je oblečení spadt s dopl%nky, kabelkou, šátkem, účesem, make-upem. Pro muže by to měl být oblek v černé barvě doplnění bílou košilí. Jde-li o významnější představení, premiéru, hodí se také manžetové knoflíčky, motýlek, pro dámy dlouhé šaty i nápadnější klenoty.

Ani přes den a večer se nehodí sportovní oděv, džíny, trička, tenisky. Svým oblečení, chováním zvyšujeme významnost události, které jsme součástí. Měla by nám přinést nejen příjemný kulturní zážitek, ale také výjimečné pocity.

Do divadla přicházíme včas, abychom nikoho nerušili, nezvedali ze sedadel. Tedy minimálně o 20 minut dříve. Potřebujeme čas odložit si v šatně, doupravit se, pozdravit se, popovídat si se známými, přáteli, ale také se příjemně naladit na příjemný zážitek.

V divadle v doprovodu ženy vstupuje jako první do řady muž. A to obličejem k těm, kteří už v ní sedí. Nikdy ne zády, a to i proto, aby mohl všem, kteří uvolní cestu poděkovat. Pokud jdou dvě ženy nebo dva muži, vchází do ní jako první mladší nebo méně významný. Během představení si nahlas nesdělujeme své dojmy, nešustíme bónbóny, ani nepoužíváme mobil. Nejen světlo z něj ruší.

Záverečný potlesk je odměnou hercům. Snažíme se tleskat úmírněně, neplácat dlaněmi o sebe jako na fotbalovém hrišti. Pokud se nám představení libilo, jsme z něj nadšení, můžeme svůj obdiv projevit potleskem ve stoje.

0